Drobiowa zapiekanka
Składniki:
700 g filetu z kurczaka,
1/2 kg marchewki,
1/2 kg pieczarek,
3 cebule,
puszka groszku,
3 łyżki oleju rzepakowego,
400g żółtego sera,
150g przecieru pomidorowego,
150g majonezu,
2 łyżki przyprawy do kurczaka,
2 łyżki maggie,
sól, pieprz.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na małe porcje, delikatnie rozbić. Oprószyć przyprawą do kurczaka. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać, pokroić kostkę, podsmażyć na 3 łyżkach oleju. Grzyby oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli, dusić ok. 10min na małym ogniu, wymieszać z odsączonym groszkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, rozsmarować na mięsie. Marchew oczyscić, wyłożyć na grzyby. Posypać startym serem. Majonez zmieszać z przecierem i maggie. Sosem polać zapiekankę. Piec ok. 75min w temp. 180st.