Drinki dla zakochanych od Polsat Food Network
Stare porzekadło głosi, że przez żołądek do serca… Nikt nie wie o tym lepiej niż gotujący na Polsat Food Network szefowie kuchni. Dlatego w Walentynki dadzą z siebie szczególnie dużo. Zapraszamy do czerpania inspiracji z programów emitowanych 14 lutego, jak między innymi: Nigella ekspresowo z Nigellą Lawson (11:00, 15:00, 19:30), Wypieki z Anną Olson (15:30), Kulinarne podróże z Guyem Fierim (12:00, 23:00), Ewa gotuje (20:00), Okrasa łamie przepisy (10:00, 21:00).
Może obejrzycie je w towarzystwie któregoś z poniższych drinków?
KOKTAJL ROMEA I JULII
Porcja dla 1 osoby:
SKŁADNIKI
Lód
45ml tequili
15ml Grand Marnier
7ml wiśniowego lub malinowego likieru
60ml soku brzoskwiniowego
DO PRZYOZDOBIENIA
Skórka pomarańczowa
3 kandyzowane wiśnie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1) Wypełnij shaker lodem. Dodaj tequilę (lub Absolut brzoskwiniowy), wiśniowy albo malinowy likier oraz sok brzoskwiniowy. Potrząsaj energicznie przez 10 sekund i wlej
w wypełniony lodem kieliszek do Martini.
2) Umieść skórkę pomarańczy z boku kieliszka/szklanki. Jeśli drink robisz w szklance – wrzuć do niego kandyzowaną wisienkę. Jeśli przygotowujesz go w kieliszku do Martini – umieść 3 wisienki na wykałaczce i połóż go na wierzchu.
TĘCZA MIŁOŚCI
Porcja dla 1 osoby:
SKŁADNIKI
15ml Cointreau
15ml ginu
45ml soku pomarańczowego
30ml soku ananasowego
15ml soku grejpfrutowego
Prosecco dla dopełnienia (schłodzona butelka)
DO PRZYOZDOBIENIA
Truskawka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1) Wstaw długi kieliszek do szampana na parę godzin do lodówki przed rozpoczęciem przygotowywania drinka.
2) Kiedy wszystko przygotujesz (odmierzysz soki, przygotujesz Cointreau i gin), wypełnij kieliszek sokami i alkoholami. Następnie dolej Prosecco.
3) Podawaj z truskawką.