Dressingi do sałatek
Artykuł zewnętrzny
Sałatki to najlepsze dania na obiad, kolację czy nawet jako przekąski. Każda z nich jest różna, jedne są z kurczakiem, inne z orzechami, mogą być owocowe, czy składające się tylko i wyłącznie z warzyw. Czym by jednak były „suche” sałatki bez dressingu? To on nadaje im ten niezwykły smak, a czasem zamiast pójścia na łatwiznę i wymieszania sosu sałatkowego z olejem i wodą, można zaszaleć i zrobić dressing o smaku sera pleśniowego czy też dressing musztardowy. Warto pamiętać, że dressingi do sałatek mogą być również użyte jako dipy.
Dressing o smaku sera pleśniowego
Składniki (na 4 porcje):
- 100 g sera pleśniowego
- 200 ml śmietany 18% (może być tłustsza)
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 100 g orzechów włoskich (grubo posiekane)
- sok z połówki cytryny
Przygotowanie:
- Ser rozcieramy za pomocą widelca. Przenosimy go do miski, dodajemy resztę składników i wszystko dobrze mieszamy.
- Na koniec doprawiamy odrobiną soku z cytryny i pieprzem.
Dressing musztardowy
Składniki (na 4 porcje):
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- pół łyżeczki grubo mielonego pieprzu
- pół łyżeczki cukru
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i cukru.
- Dressing najlepiej włożyć do lodówki do momentu użycia.
Dressing jogurtowy
Składniki (na 4 porcje):
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki drobno posiekanych ziół typu natka pietruszki, kolendra i/lub szczypiorek
- łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce i doprawiamy solą, cukrem i pieprzem.
- Dressing najlepiej włożyć do lodówki i podawać zimny.
Dressing makowo-miodowy
Składniki (na 4 porcje):
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki płynnego miodu
- łyżeczka musztardy (może być Dijon)
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki ziaren maku
- pół łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 250 ml oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki przekładamy do wysokiego słoika z pokrywką i szczelnie zamykamy. Zamiast standardowego mieszania, energicznie wstrząsamy słoikiem.
- Doprawiamy dressing solą, pieprzem i/lub cukrem i przelewamy najlepiej do małego lub średniego dzbanka.