Dressingi do sałatek

2 lipca 2020,
dodał: jskonka
Artykuł zewnętrzny

Sałatki to najlepsze dania na obiad, kolację czy nawet jako przekąski. Każda z nich jest różna, jedne są z kurczakiem, inne z orzechami, mogą być owocowe, czy składające się tylko i wyłącznie z warzyw. Czym by jednak były „suche” sałatki bez dressingu? To on nadaje im ten niezwykły smak, a czasem zamiast pójścia na łatwiznę i wymieszania sosu sałatkowego z olejem i wodą, można zaszaleć i zrobić dressing o smaku sera pleśniowego czy też dressing musztardowy. Warto pamiętać, że dressingi do sałatek mogą być również użyte jako dipy.

 

Dressing o smaku sera pleśniowego

Składniki (na 4 porcje):

  • 100 g sera pleśniowego
  • 200 ml śmietany 18% (może być tłustsza)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 100 g orzechów włoskich (grubo posiekane)
  • sok z połówki cytryny

 

 

Przygotowanie:

  1. Ser rozcieramy za pomocą widelca. Przenosimy go do miski, dodajemy resztę składników i wszystko dobrze mieszamy.
  2. Na koniec doprawiamy odrobiną soku z cytryny i pieprzem.

 

 

Dressing musztardowy

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • pół łyżeczki grubo mielonego pieprzu
  • pół łyżeczki cukru

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i cukru.
  2. Dressing najlepiej włożyć do lodówki do momentu użycia.

 

 

Dressing jogurtowy

Składniki (na 4 porcje):

  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki drobno posiekanych ziół typu natka pietruszki, kolendra i/lub szczypiorek
  • łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

 

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce i doprawiamy solą, cukrem i pieprzem.
  2. Dressing najlepiej włożyć do lodówki i podawać zimny.

 

 

Dressing makowo-miodowy

Składniki (na 4 porcje):

  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • łyżeczka musztardy (może być Dijon)
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki ziaren maku
  • pół łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 250 ml oleju słonecznikowego

 

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki przekładamy do wysokiego słoika z pokrywką i szczelnie zamykamy. Zamiast standardowego mieszania, energicznie wstrząsamy słoikiem.
  2. Doprawiamy dressing solą, pieprzem i/lub cukrem i przelewamy najlepiej do małego lub średniego dzbanka.

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.