Dressingi do sałatek

2 lipca 2020, dodał: jskonka
Artykuł zewnętrzny

Sałatki to najlepsze dania na obiad, kolację czy nawet jako przekąski. Każda z nich jest różna, jedne są z kurczakiem, inne z orzechami, mogą być owocowe, czy składające się tylko i wyłącznie z warzyw. Czym by jednak były „suche” sałatki bez dressingu? To on nadaje im ten niezwykły smak, a czasem zamiast pójścia na łatwiznę i wymieszania sosu sałatkowego z olejem i wodą, można zaszaleć i zrobić dressing o smaku sera pleśniowego czy też dressing musztardowy. Warto pamiętać, że dressingi do sałatek mogą być również użyte jako dipy.

 

Dressing o smaku sera pleśniowego

Składniki (na 4 porcje):

  • 100 g sera pleśniowego
  • 200 ml śmietany 18% (może być tłustsza)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 100 g orzechów włoskich (grubo posiekane)
  • sok z połówki cytryny

 

 

Przygotowanie:

  1. Ser rozcieramy za pomocą widelca. Przenosimy go do miski, dodajemy resztę składników i wszystko dobrze mieszamy.
  2. Na koniec doprawiamy odrobiną soku z cytryny i pieprzem.

 

 

Dressing musztardowy

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • pół łyżeczki grubo mielonego pieprzu
  • pół łyżeczki cukru

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i cukru.
  2. Dressing najlepiej włożyć do lodówki do momentu użycia.

 

 

Dressing jogurtowy

Składniki (na 4 porcje):

  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki drobno posiekanych ziół typu natka pietruszki, kolendra i/lub szczypiorek
  • łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

 

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce i doprawiamy solą, cukrem i pieprzem.
  2. Dressing najlepiej włożyć do lodówki i podawać zimny.

 

 

Dressing makowo-miodowy

Składniki (na 4 porcje):

  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • łyżeczka musztardy (może być Dijon)
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki ziaren maku
  • pół łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 250 ml oleju słonecznikowego

 

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki przekładamy do wysokiego słoika z pokrywką i szczelnie zamykamy. Zamiast standardowego mieszania, energicznie wstrząsamy słoikiem.
  2. Doprawiamy dressing solą, pieprzem i/lub cukrem i przelewamy najlepiej do małego lub średniego dzbanka.

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...