Dorsz z sosem marchewkowo-imbirowym. Morska elegancja z nutą egzotyki

21 marca 2025, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Jeśli danie rybne można opisać jako delikatne i jednocześnie intensywnie aromatyczne, to filety z dorsza z sosem marchewkowo-imbirowym będą idealnym przykładem. Może przepis nie jest wyszukany, ale każdy jest zachwycony smakiem. To danie proste, ale ciekawe i niskokaloryczne.

Aromatyczna marchewka duszona z dodatkiem porów i imbiru brzmi dość egzotycznie ale pasuje nawet do typowego polskiego schabowego. Ponieważ ostatnio wprowadzam do swojej kuchni więcej ryb, propozycja dotyczy podania fileta z dorsza z sosem marchewkowo-imbirowym.

dorsz z marchewką

Delikatna i pyszna biała ryba przy minimalnym wysiłku? Tak, proszę. Dorsz jest łatwą do przyrządzenia rybą i mamy kilka metod do wyboru. Możemy upiec dorsza w piekarniku, grillować, przygotować na parze, smażyć na patelni (obsmażać) lub nawet wędzić. Moją ulubioną jest smażona na patelni, ale tak jak w tym przypadku, nie na tłuszczu, ale na warzywach. Dlaczego? Dwa najważniejsze powody to smak i czas. Smażenie na warzywach dodaje więcej smaku niż inne opcje i można go przygotować w mniej niż 15 minut na jednej patelni.

Dorsz ma bardzo łagodny smak i jest wszechstronną rybą, która dobrze dopasowuje się do różnych smaków. Ten przepis na dorsza to jeden z moich ulubionych sposobów na podanie dorsza z wyrazistymi i mocnymi smakami dodatkowymi. Białe wino, pomidor, imbir i pomarańcza tworzą wspólnie pyszny, pikantny sos, idealny do subtelnej słodyczy dorsza. Duszona w ten sposób marchewka nabiera mocy i charakteru, a smak jest wybitny i naprawdę oryginalny.

W przypadku wszystkich przepisów na ryby, najlepiej jest jeść świeżego dorsza zaraz po przygotowaniu, szczególnie wówczas, gdy ryba była mrożona. Nie lubię ryby odgrzewanej, bowiem traci smak i często staje się gumowata, niezależnie od metody odgrzewania. Jeśli już ktoś musi przechować dorsza, należy ułożyć rybę w płytkim szklanym pojemniku z szczelną pokrywką i wstawić do lodówki. Można przechowywać maksymalnie do 2 dni.

Filety z dorsza z sosem marchewkowo-imbirowym – przepis 

Składniki:
– 2 szklanki startej marchewki
– 1 szklanka pokrojonego w plasterki pora
– 1 łyżka świeżego posiekanego imbiru
– ¼ szklanki oliwy z oliwek
– 1 szklanka pokrojonych w kostkę świeżych pomidorów
– ½ szklanki suchego białego sera
– 4 filety z dorsza, doprawione solą i czarnym pieprzem
– 1 łyżeczka posiekanej skórki pomarańczowej
– posiekany świeży szczypiorek

Przygotowanie:
Na oleju na patelni podsmażyć marchewki, pory i imbir (ok. 5 min.). Dodać pomidory i wino, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Umieścić filety na wierzchu sosu. Zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem, aż filety będą białe (ok. 10-12 min.). Przełożyć filety na talerz i dodać skórkę z pomarańczy do sosu, wymieszać. Podawać filety z dorsza z sosem i posypać szczypiorkiem.

Smacznego!