Dorsz z sosem marchewkowo-imbirowym. Morska elegancja z nutą egzotyki

Avatar photo
21 marca 2025,
dodał: Marta Dudzińska
Artykuł zewnętrzny

Jeśli danie rybne można opisać jako delikatne i jednocześnie intensywnie aromatyczne, to filety z dorsza z sosem marchewkowo-imbirowym będą idealnym przykładem. Może przepis nie jest wyszukany, ale każdy jest zachwycony smakiem. To danie proste, ale ciekawe i niskokaloryczne.

Aromatyczna marchewka duszona z dodatkiem porów i imbiru brzmi dość egzotycznie ale pasuje nawet do typowego polskiego schabowego. Ponieważ ostatnio wprowadzam do swojej kuchni więcej ryb, propozycja dotyczy podania fileta z dorsza z sosem marchewkowo-imbirowym.

dorsz z marchewką

Delikatna i pyszna biała ryba przy minimalnym wysiłku? Tak, proszę. Dorsz jest łatwą do przyrządzenia rybą i mamy kilka metod do wyboru. Możemy upiec dorsza w piekarniku, grillować, przygotować na parze, smażyć na patelni (obsmażać) lub nawet wędzić. Moją ulubioną jest smażona na patelni, ale tak jak w tym przypadku, nie na tłuszczu, ale na warzywach. Dlaczego? Dwa najważniejsze powody to smak i czas. Smażenie na warzywach dodaje więcej smaku niż inne opcje i można go przygotować w mniej niż 15 minut na jednej patelni.

Dorsz ma bardzo łagodny smak i jest wszechstronną rybą, która dobrze dopasowuje się do różnych smaków. Ten przepis na dorsza to jeden z moich ulubionych sposobów na podanie dorsza z wyrazistymi i mocnymi smakami dodatkowymi. Białe wino, pomidor, imbir i pomarańcza tworzą wspólnie pyszny, pikantny sos, idealny do subtelnej słodyczy dorsza. Duszona w ten sposób marchewka nabiera mocy i charakteru, a smak jest wybitny i naprawdę oryginalny.

W przypadku wszystkich przepisów na ryby, najlepiej jest jeść świeżego dorsza zaraz po przygotowaniu, szczególnie wówczas, gdy ryba była mrożona. Nie lubię ryby odgrzewanej, bowiem traci smak i często staje się gumowata, niezależnie od metody odgrzewania. Jeśli już ktoś musi przechować dorsza, należy ułożyć rybę w płytkim szklanym pojemniku z szczelną pokrywką i wstawić do lodówki. Można przechowywać maksymalnie do 2 dni.

Filety z dorsza z sosem marchewkowo-imbirowym – przepis 

Składniki:
– 2 szklanki startej marchewki
– 1 szklanka pokrojonego w plasterki pora
– 1 łyżka świeżego posiekanego imbiru
– ¼ szklanki oliwy z oliwek
– 1 szklanka pokrojonych w kostkę świeżych pomidorów
– ½ szklanki suchego białego sera
– 4 filety z dorsza, doprawione solą i czarnym pieprzem
– 1 łyżeczka posiekanej skórki pomarańczowej
– posiekany świeży szczypiorek

Przygotowanie:
Na oleju na patelni podsmażyć marchewki, pory i imbir (ok. 5 min.). Dodać pomidory i wino, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Umieścić filety na wierzchu sosu. Zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem, aż filety będą białe (ok. 10-12 min.). Przełożyć filety na talerz i dodać skórkę z pomarańczy do sosu, wymieszać. Podawać filety z dorsza z sosem i posypać szczypiorkiem.

Smacznego!



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.