Szybki domowy żurek
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
10 dag. wędzonego boczku
20 dag. wędzonych kości wieprzowych
ziele angielskie Kamis
listek laurowy Kamis
3 ząbki czosnku
pieprz
sol
1 cebula
2 jajka
10 dag. białej kiełbasy
majeranek Kamis
50 ml. śmietany
300ml. białego barszczu
Przygotowanie:
Kości wrzucić do litra wody, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Po 40 minutach gotowania z wywaru wyjąć kości, a dodać sól, pieprz i majeranek.Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni.Do boczku dodać posiekaną cebulę i czosnek. Do wywaru z kości dodać barszcz biały i zagotować. Do barszczu dodać boczek z cebulą i znowu zagotować. Do zupy włożyć białą kiełbasę i doprawić śmietaną.