Domowy salceson

25 lutego 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

2 małe tylne golonki (ok. 1 kg)

2 l wody

1 mała cebula

½ małego pora

2 małe marchewki

1 średnia pietruszka

1 liść laurowy

5 kulek ziela angielskiego

1 opakowanie żelatyny (na 2,5 l wody)

1 kostka rosołowa Bulion Cielęcy

3 ząbki czosnku

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

½ łyżeczki octu 10%

Z golonek opalamy ewentualną szczecinę, dokładnie je płuczemy. W garnku zagotowujemy wodę z warzywami (oprócz czosnku), liściem, zielem i solą. Wkładamy mięso i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie odchodziło od kości (około 2,5 godziny). Mięso wyjmujemy, zostawiamy do przestygnięcia, wywar przecedzamy.  Odlewamy 600 ml wywaru, dodajemy do niego pokrojony w plasterki czosnek i kostkę rosołową oraz pieprz. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ocet, wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy. Z golonek usuwamy skórę, kości i tłuszcz. Mięso dzielimy na mniejsze kawałki i wraz z całymi marchewkami układamy w pojemniku.  Zalewamy wywarem z żelatyną. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.

Smacznego

file1267093513



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...