Domowy ormiański chlebek lawasz – tradycyjny przepis i różne przepisy na dania z lavash | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Domowy ormiański chlebek lawasz – tradycyjny przepis i różne przepisy na dania z lavash

23 marca 2021, dodał: Aleksandra21021
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Słowo to kojarzymy z Armenią. I słusznie! Jest to tradycyjny ormiański chleb pochodzący z Zakaukazia i Wyżyny Armeńskiej. Odgrywa bardzo ważną rolę w kuchni ormiańskiej co potwierdza fakt, że w roku 2014 lawasz został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

chleb lawasz

 

Tradycyjny lawasz jest wypiekany w tonirze – glinianym piecu o stożkowatym kształcie, zagłębionym w podłodze. Wypiekiem zajmują się kobiety, mężczyźni stawiają piece i konstruują narzędzia. Dawniej kiedy przychodziła jesień Ormianie wypiekali duże ilości chleba na zimę. Suszono go, układano w stosy i przykrywano tkaniną. Chleb odzyskiwał miękkość po zmoczeniu wodą i odstaniu pół godziny pod przykryciem. W tradycji ludowej lawasz ma moc niszczenia zła, ściągania obfitości i oczyszczania domostw Pełni funkcję obrzędową w czasie wesel. Nakładany jest na ramiona panny młodej i pana młodego w celu zapewnienia pomyślności i płodności. Lawasz sprawdzi się idealnie do sosów, past czy jako spód pizzy. Aby na chwilę przenieść się do tego kraju potrzebujesz:

lawasz ze szpinakiem

2 szklanki mąki (300 g) pszennej typ 650 lub 500 (ew. jasnej orkiszowej, podobny typ)

1 szklanka gorącej wody (wrzątek)

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka oleju

lavash z dodatkami

Lawasz można serwować na wiele sposób. Oto kilka prostych i smacznych dań z wykorzystaniem chlebka ormiańskiego.

Quesadia

Kolejną propozycją do wykorzystania lawaszu jest quesadia. Jest to danie z kuchni meksykańskiej, ale jako bazę można także wykorzystać lawasz. Sprawdzi się on równie dobrze jak tortilla, a będzie wspaniałą okazją do eksperymentu i odkrycia nowego smaku.

Składniki:

4 lawasze o średnicy 25 centymetrów (lub 6 mniejszych o średnicy 20 centymetrów)

140 gramów fileta z piersi kurczaka

1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku

połowa papryki czerwonej

połowa papryki żółtej

połowa papryki zielonej

połowa średniej cebuli (około 50g)

1 pomidor

kilka sztuk papryczek piri-piri lub innych ostrych papryczek chilli (opcjonalnie)

3 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia)

100 gramów sera mimolette

100 gramów sera cheddar

Sposób przygotowania:

  • Filet z kurczaka dzielimy na cieńsze kawałki i obtaczamy w czerwonej papryce.
  • Smażymy z obu stron, co jakiś czas mieszając. Po usmażeniu kroimy na mniejsze paski i odstawiamy.
  • Paprykę i cebulę kroimy w kostkę.
  • Wrzucamy pokrojone wcześniej warzywa na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i smażymy na średnim ogniu przez 8-10 minut.
  • W tym czasie pozbywamy się gniazd nasiennych z pomidora oraz kroimy go w kostkę.
  • W międzyczasie, na dużych oczkach tarki ścieramy ser cheddar i mimolette.
  • Kiedy papryka i cebula są już gotowe, możemy przystąpić do składania quesadilli.
  • Pamiętajmy, aby dostosować wielkość lawaszu do rozmiarów patelni jaką dysponujemy (lawasz nie może być większy niż średnica patelni).
  • Patelnia powinna znajdować się na bardzo małym ogniu. Nie ma konieczności czekać aż się nagrzeje, układanie możemy rozpocząć od razu.
  • Na patelni układamy jeden z placków, który następnie pokrywamy połową przeznaczonego na tę quesadillę sera.
  • Dodajemy część usmażonej wcześniej piersi z kurczaka.
  • Nakładamy część smażonej papryki i cebuli.
  • Pokrojone w kostkę fragmenty pomidora.
  • Dodajemy również kilka surowych papryczek chilli pokrojonych na mniejsze kawałki razem z pestkami.
  • Posypujemy resztą przeznaczonego na tę quesadilię sera.
  • Przykrywamy drugą tortillą i pozostawiamy na małym ogniu około 3-4 minut.
  • Po kilku minutach obracamy i znów pozostawiamy na 3-4 minuty. Obrót najlepiej zrobić kładąc talerz na patelni, którą następnie obrócić do góry nogami tak aby quesadilla spadła na talerz, z którego łatwo zsuniemy ją na patelnie.
  • Po zdjęciu z patelni quesadilla jest gotowa do krojenia.
  • Teraz przystępujemy do składania kolejnych quesadilli. Ich czas pieczenia powinien być trochę krótszy, ponieważ składniki będziemy teraz nakładać na gorącą patelnię.

Sałatka z makaronem z lawaszu

Składniki: 

chleb ormiański

  • olej 2 łyżki
  • gotowana pierś z indyka 300 g
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • ogórek zielony 2 sztuki
  • świeże liście bazylii
  • cebula 1 sztuka
  • jogurt naturalny 100 g
  • czosnek 2 ząbki
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • majonez 1 łyżeczka
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Ugotowaną pierś z indyka szarpiemy na nitki.
  • Ogórki myjemy, kroimy na 4 części, aby uniknąć puszczenia wody w sałatce ścinamy pestki, a następnie kroimy na cienkie krótkie paski.
  • Paprykę czerwoną myjemy, wydrążamy pestki i kroimy na kilkucentymetrowe paski.
  • Cebulę obieramy, szatkujemy na kostkę, pieczemy na oleju na złoty kolor.
  • Lawasze układamy warstwowo jeden na drugim i kroimy w 5 – 6 cm pasy, następnie każdy pasek kroimy na około 1 cm paski.
  • Makaron lawaszowy mieszamy z przygotowanymi warzywami, mięsem z indyka i uduszona cebulą. Dodajemy skrojoną świeżą bazylię.
  • Do jogurtu dodajemy sól, pieprz do smaku, łyżkę majonezu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Polewamy sałatkę sosem i delikatnie mieszamy.

Chipsy z lawaszu

Idealnie sprawdzą się jako przekąska do filmu czy na imprezę. Dodatkowo są o wiele zdrowsze niż tradycyjne chipsy.

Składniki:

1 placek lawaszu o średnicy 25 cm

50 g masła

20 g twardego sera typu parmezan

2 ząbki czosnku

przyprawy: 1/4 płaskiej łyżeczki soli, łyżka bazylii

Sposób przygotowaniu:

Placek lawaszu o średnicy 25 cm – dzielimy na 16 trójkątów. Mogą to być również dwa mniejsze placki. W misce mieszamy ze sobą rozpuszczone masło, czosnek przepuszczony przez praskę, sól, bazylię oraz starty drobno parmezan. Kawałki lawaszu oblepiamy z obu stron gotową papką. Układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Chipsy pieczemy 13 minut.

Chipsy po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika całkowicie twardnieją i robią się kruche jak typowe chipsy. Można jeść je same lub podawać z ulubionym sosem.

 

 

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Zaskakujące powody unieważniania ma…
Jakiś celebryta ponoć podał powód, że jest gejem:) Ciekawe czy sąd kościelny uwierzył,...
Czy AI wykrada dane?
Umie podszyć się nawet pod realną osobę, więc niedługo wszyscy będziemy mieć klony...
Najzdrowsze mięso
Moim zdaniem mięso każdego rodzaju zakwasza organizm, a więc nie jest zdrowe...
Małżeństwa z najdłuższym stażem…
Rekordziści mają ponad 70-letni staż, to dłużej niż żyje wiele osób.... To już...