Domowy kisiel z działkowych winogron

25 listopada 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kwaskowate , malutkie działkowe winogrona doskonale nadają się na kisiel.

Czas : 10 minut

Składniki :

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka obranych z szypułek umytych winogron działkowych ( małych , ciemnych )
  • cukier do smaku zależnie od kwaśności winogron ( ja dałam 4 czubate łyżki )
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli niebieskiego barwnika spożywczego
  • kilka kropli czerwonego lub oranżowego barwnika spożywczego

Winogrona zasypać cukrem i zalać wodą ( pół szklanki zostawić do rozrobienia mąki ziemniaczanej ). Zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować 5 minut . Dodać po kilka kropli barwników by osiągnąć kolor zbliżony do koloru ciemnych winogron. Rozrobić w pozostawionej wodzie mąkę ziemniaczaną i wlać do garnka. Mieszając zagotować i doprowadzić do zgęstnienia kisielu.

Przelać do salaterek. Podawać na ciepło lub zimno kulkami winogron.

A teraz o barwnikach. Użyłam bo winogrona ( tak jak i inne owoce w kisielu ) dają doskonały wywar smakowo- niestety jego kolor jest po prostu sinawy i nie ciekawie wygląda .Dla tego kisiele i budynie domowe podbarwiam barwnikami spożywczymi.

file1322248100