Domowe sushi z łososiem

12 stycznia 2012, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

karnawałowa przekąska na deszczowy wieczór na pewno poprawi nam humor…

Nori – prasowane algi 3 szt
Ryż do suhsi 1 szkl
ocet ryżowy 3 łyżki
cukier1 łyżka
sól 1/4 łyżeczki
wasabi 1 łyżeczka
sos sojowy 2 – 3 łyżki
ogórek zielony 1 szt
sezam 1 łyżka
szczypiorek 1 łyżka
koper gałązka 2 szt

łosoś wędzony

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:2 (ryż: woda). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy do miski, polewamy sosem, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Sos:
ocet ryżowy mieszamy z solą i cukrem podgrzewając. Nie dopuścić do zagotowania. Następnie ogórka dobrze myjemy, nie obieramy ze skórki, wycinamy miąższ i kroimy na cieniutkie paski. Łososia kroimy w paski. Na macie rozkładamy nori a następnie bierzemy niedużo ryżu i formujemy z niego wałek 4x1cm. Obkładamy nori ryżem zostawiając około 1/4 nori bez ryżu.

Smarujemy niedużą ilością wasabi i kładziemy na wierzch rybę i ogórka. Posypujemy sezamem, możemy dodać szczypiorek lub koperek. Zwijamy rolkę od dołu do góry, ciasno zaklejając zawartość. Następnie kroimy ostrym nożem na 6 części. W oddzielnych miseczkach podajemy dodatkowo wasabi i sos sojowy.

file1326400900



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...