Domowe sushi z łososiem
karnawałowa przekąska na deszczowy wieczór na pewno poprawi nam humor…
Nori – prasowane algi 3 szt
Ryż do suhsi 1 szkl
ocet ryżowy 3 łyżki
cukier1 łyżka
sól 1/4 łyżeczki
wasabi 1 łyżeczka
sos sojowy 2 – 3 łyżki
ogórek zielony 1 szt
sezam 1 łyżka
szczypiorek 1 łyżka
koper gałązka 2 szt
łosoś wędzony
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:2 (ryż: woda). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy do miski, polewamy sosem, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Sos:
ocet ryżowy mieszamy z solą i cukrem podgrzewając. Nie dopuścić do zagotowania. Następnie ogórka dobrze myjemy, nie obieramy ze skórki, wycinamy miąższ i kroimy na cieniutkie paski. Łososia kroimy w paski. Na macie rozkładamy nori a następnie bierzemy niedużo ryżu i formujemy z niego wałek 4x1cm. Obkładamy nori ryżem zostawiając około 1/4 nori bez ryżu.
Smarujemy niedużą ilością wasabi i kładziemy na wierzch rybę i ogórka. Posypujemy sezamem, możemy dodać szczypiorek lub koperek. Zwijamy rolkę od dołu do góry, ciasno zaklejając zawartość. Następnie kroimy ostrym nożem na 6 części. W oddzielnych miseczkach podajemy dodatkowo wasabi i sos sojowy.