Jesień i zima to pory roku, gdy jesteśmy dużo bardziej podatni na przeziębienia i choroby wirusowe. Jednym z najbardziej dokuczliwych objawów tego jest kaszel. Wiele osób korzysta z produktów farmaceutycznych: syropów i tabletek, aby uporać się z tym. Istnieje jednak wiele domowych sposobów na kaszel, które znały i stosowały nasze babcie, gdy inne środki nie były tak dostępne.
Syrop z cebuli – od dawna stosowany przy bólu gardła i kaszlu. Cebula jest bogata w witaminy A, B oraz C. Skutecznie zwalcza bakterie, a przez obecność witaminy C odpowiednio wzmacnia naszą odporność, co jest szczególnie ważne, by zapobiegać nawrotom infekcji. Cebulę obieramy, a następnie kroimy w plastry. Wkładamy je do słoika i zasypujemy cukrem. Taka mikstura musi poleżeć 24 godziny w ciepłym miejscu, by puściła sok i nadawała się do spożycia.
Syrop z buraków – warto go pić nie tylko w czasie przeziębienia, ponieważ wspomaga tworzenie się czerwonych krwinek. Aby go zrobić, wystarczy zetrzeć buraki i zmieszać w słoiku z trzema łyżkami miodu. Słoik zakręcamy i wstawiamy do garnka z ciepłą wodą na parę godzin.
Kolejnym sprawdzonym sposobem na kaszel jest napój z imbiru, który ułatwia odkrztuszanie flegmy i nawilża śluzówkę. Stosuje się go jako środek pobudzający odporność. Należy centymetr obranego korzenia imbiru zalać wrzątkiem, a następnie odstawić na dziesięć minut. Następnie wywar przelewamy i dosładzamy syropem malinowym lub miodem.
zobacz również:
- Czy to grypa czy przeziębienie?
- Jak naturalnie wzmocnić odporność?
- Piękna i zdrowa skóra zimą
- Katar i kaszel u malucha – porady