Domowe spaghetti

26 marca 2013, dodał: pycha89
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 4 porcje (dla łakomczuchów):
Sos:
– 40 dag mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 2 x 400g „pomidory krojone”
– pół papryki czerwonej
– mała puszka kukurydzy
– ok 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól/ pieperz/ papryka chili/ oregano
Makaron:
– 1 opakowanie makaronu razowego spaghetti (na oko 4 x 100g)
– 2 łyżki oliwy z oliwek

– świerza bazylia i/lub oregano do dekoracji

Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni i wrzucamy 3 ząbki czosnku i 1 pokrojoną cebulę w kostkę, podsmarzamy (nie przypalić czosnku bo będzie gorzki). Dokładamy mielone i rozgniatamy na patelni. Podsmarzamy. Wlewamy 2 opakowania pomidorów (ja używam pudliszki z bazylią i oregano). Doprawiamy do smaku (jeśli jest to konieczne. Ja wrzucam trochę chili). Zagotowujemy. Dodajemy połówkę papryki i puszkę odcedzonej kukurydzy. Zagotowujemy.
W tym samym czasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go według przepisu (ja osobiście wolę al dente). Odcedzamy i mieszamy z oliwą aby się nie skleił. Podaję go na głęboki talerzu udekorowanym gałązką świerzych ziół. Smacznego:)

file1364313584



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...