Domowe pesto świeżej bazylii i słonecznikiem, mocno czosnkowe

13 marca 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Najlepsze pesto jakie do tej pory jadłam. Domowe ze świeżej bazylii i słonecznikiem, mocno czosnkowe.

 

Składniki na pesto z bazylii:

  • 1 szklanka świeżej bazylii (mocno ubitej)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 garść ziaren słonecznika
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie makaronu
  • ser żółty

Makaron gotujemy al dente.

W między czasie gotowania makaronu robimy pesto.

Słonecznik prażmy chwilę na suchej patelni.

Do miseczki  wrzucamy bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy olej, wrzucamy słonecznik i miksujemy blenderem na gładką masę. Solimy i pieprzymy do smaku.

Makaron odcedzamy i wrzucamy ponownie do garnka, zalewamy pesto i mieszamy razem, aby makaron „oblepił” się pesto.

Nakładamy na talerze i posypujemy startym żółtym serem.

Testowała olej:

www.kulinarny-swiat.pl/makaron-z-pesto-z-bazylii/