Domowe chipsy ziemniaczane

2 listopada 2010,
dodał: dorka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
ok. 1 kg. małych ziemniaków,

olej do smażenia,

przyprawy do posypania: tarty ser parmezan, mielona papryka, sól czosnkowa, zioła prowansalskie lub inne wg. uznania.

Wykonanie:

Ziemniaki wyszorować lub obrać, pokroić w cienkie plasterki, osuszyć w papierowym ręczniku. W rondlu rozgrzać olej, wkładać partiami plasterki, smażyć ok. 5min. – wyjąć, osączyć. Ostudzone plasterki wrzucić ponownie na rozgrzany olej i usmażyć na rumiano. Gotowe chipsy posypać wg uznania:

serowe – solą i tartym parmezanem,

czosnkowe – solą czosnkową,

paprykowe – zmieloną papryką i solą,

ziołowe – ziołami, które lubimy, solą, itp.

file1288721619



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...