Domowa konfitura pomarańczowa
Artykuł zewnętrzny
Składniki :
- 2 kg dużych pomarańczy
- 3 cytryny
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki cukru trzcinowego firmy Sante
- 1 łyżeczka cynamonu firmy P.H.U Konrad
Sposób przygotowania:
Pomarańcze dokładnie myjemy szczoteczką w gorącej wodzie. Obieramy je ze skórki, którą kroimy w drobną kosteczkę lub paseczki. Przekrawamy na połówki i wyjmujemy miąższ. Z cytrynami postępujemy tak samo. Miąższ owoców kroimy w kosteczkę. Podczas tej czynności wyjmujemy wszystkie pestki. Miąższ i skórkę następnie wkładamy do garnka. Całość zalewamy wodą i gotujemy 2 godziny, w razie potrzeby dodając małą ilość wody. Pod koniec wsypujemy cukier i dodajemy cynamon. Wrzącą konfiturę przekładamy do przygotowanych słoiczków.
www.corculinari.pl