Domowa kiełbasa na grilla z serem
Składniki:
1,5 kg szynki wieprzowej bez kości
1 kg piersi z kurczaka
500 g słoniny
300 g żółtego sera
200 g serka topionego czosnkowo – ziołowego
2 łyżki oregano
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka soli
4 metry jelit
łyżeczka octu
+ silny mężczyzna. ;))
Przygotowanie:
Dwie godziny wcześniej jelita opłukujemy letnią wodą z soli. Następnie zalewamy je wodą o temperaturze około 30 stopni i pozostawiamy na godzinę. Następnie odlewamy wodę, uzupełniamy ponownie z jedną łyżeczką octu (dzięki temu jelita będą bardziej przejrzyste).
Szynkę, piersi oraz słoninę kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce na najgrubszych oczkach. Do mięsa dodajemy starty na najmniejszych oczkach ser i dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy serki topione, oregano, zioła prowansalskie oraz bazylię. Wyrabiamy przez pół godziny aż masa będzie kleista.
Następnie tulejkę naoliwiamy odrobiną oleju i nawlekamy jelita. Nadziewamy bardzo mocno dociskając (to jest ten moment, gdzie potrzebny jest Mąż ;)) i co 12 – 15 cm skręcamy żeby oddzielić kiełbaski od siebie.
Gotową kiełbasę parzymy w temperaturze 80 stopni przez dwadzieścia pięć minut.
Następnego dnia zabieramy rodzinkę i znajomych. trochę pysznego pieczywa, ewentualnie złoty napój izotoniczny i robimy wiosennego grilla. ;)