Domowa bombonierka czekoladowa

6 listopada 2011, dodał: Madzia444
Artykuł zewnętrzny

Domowa bombonierka czekoladowa to słodycz wyjątkowa. W całości bombonierka wygląda niezwykle efektownie i kusząco, a co najważniejsze wybornie smakuje.

Składniki:

2 gorzkie czekolady
– 5 dkg kakao
– 20 dkg tłustego twarogu
– 5 dkg miękkiego masła
– 15 dkg cukru pudru
– 2 łyżki mleka
– 400 ml śmietanki kremówki
– 60 dkg mandarynek
– 2 galaretki pomarańczowe

Wykonanie:

Kwadratową formę wykładamy równiutko folią aluminiową. Do tak przygotowanej formy wlewamy ciepłą, rozpuszczoną czekoladę rozlewając ją stopniowo po bokach i spodzie formy. Będzie to nasze pudełko na owoce, dlatego ważne jest aby miało mocne boki i spód. Zastygniętą czekoladę schładzamy w lodówce.
Tymczasem przygotowujemy nadzienie: kakao rozpuszczamy w 2 łyżeczkach wrzącej wody. W misce ucieramy masło i ser na puszystą masę. Dodajemy cukier puder, kakao i mleko. Ucieramy nadal aż do uzyskania jednolitej, lekkiej masy. Ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno i dodajmy ją powoli do masy serowej. Tak przygotowaną masą smarujemy spód „pudełka” czekoladowego, boki zdobimy przy pomocy szprycy i z masy serowej robimy wkoło wałeczek. Do środka wkładamy mandarynki, które zalewamy tężejącą galaretką ( galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklanki wody).

Po dokładnym schłodzeniu ( na 3 godziny odstawiamy do lodówki) kroimy.