Dobroczynny błonnik

12 maja 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Duże spożycie błonnika z produktów pełnoziarnistych może obniżać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 – jak wynika z najnowszych badań niemieckich naukowców. Cukrzyca typu 2 dotyka szczególnie osoby po 45 roku życia i jest związana w dużym stopniu ze złą dietą, brakiem ruchu. Niemieccy naukowcy są zdania, że produkty bogate w błonnik mogą obniżać ryzyko cukrzycy typu 2. Błonnik nie tylko daje uczucie sytości i wpływa na mniejsze spożywanie pokarmów, ale też spowalnia wchłanianie się substancji odżywczych do krwi, zapobiegając nagłym wahaniom stężenia glukozy.

Naukowcy przeprowadzili badania na ponad 9 tysiącach mężczyzn i niemal 15 tysiącach kobiet w wieku od 36 do 65 lat. Okazało się, że osoby, które spożywały duże ilości produktów z pełnego ziarna zbóż, bogatych w błonnik, były mniej narażone na cukrzycę typu 2 niż osoby, które jadły ich najmniej. Zwiększone spożycie błonnika z owoców i warzyw nie miało podobnego działania  profilaktycznego.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...