Duże spożycie błonnika z produktów pełnoziarnistych może obniżać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 – jak wynika z najnowszych badań niemieckich naukowców. Cukrzyca typu 2 dotyka szczególnie osoby po 45 roku życia i jest związana w dużym stopniu ze złą dietą, brakiem ruchu. Niemieccy naukowcy są zdania, że produkty bogate w błonnik mogą obniżać ryzyko cukrzycy typu 2. Błonnik nie tylko daje uczucie sytości i wpływa na mniejsze spożywanie pokarmów, ale też spowalnia wchłanianie się substancji odżywczych do krwi, zapobiegając nagłym wahaniom stężenia glukozy.
Naukowcy przeprowadzili badania na ponad 9 tysiącach mężczyzn i niemal 15 tysiącach kobiet w wieku od 36 do 65 lat. Okazało się, że osoby, które spożywały duże ilości produktów z pełnego ziarna zbóż, bogatych w błonnik, były mniej narażone na cukrzycę typu 2 niż osoby, które jadły ich najmniej. Zwiększone spożycie błonnika z owoców i warzyw nie miało podobnego działania profilaktycznego.