Dna moczanowa – przyczyny, objawy choroby, dieta

7 lutego 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dna moczanowa, nazywana też skazą moczanową, należy do grupy chorób przewlekłych i związanych ściśle z zaburzeniem metabolizmu kwasu moczowego. Jest to choroba, która dotyczy całego organizmu, a jej główną przyczyną jest bardzo wysokie stężenie kwasu moczowego we krwi, które spowodowane jest z kolei zaburzeniami przemiany materii. Według powszechnej opinii choroba ta częściej dotyka mężczyzn niż kobiet i zazwyczaj są to osoby w średnim wieku.

dna

Przyczyny dny moczanowej

W około 90% przyczyną choroby są fizjologiczne zaburzenia w zakresie filtracji kwasu moczowego. W pozostałych przypadkach dna może być jedną z dolegliwości towarzyszących innym chorobom, takim jak: białaczka czy choroby nerek. Dna moczanowa może być też negatywnym skutkiem długotrwałego stosowania wysokobiałkowej diety (np. diety Dukana).

Objawy choroby

Dna moczanowa może długo rozwijać się bezobjawowo, natomiast, gdy przyjmie formę ostrą, cechą charakterystyczną dla schorzenia jest silny ból jednego (lub kilku stawów), związany z objawami zapalnymi. Dna najczęściej dotyka stawu śródstopno-paliczkowego palucha, stawów ręki, stawu kolanowego lub stawu barkowego.

Ostry atak dny moczanowej następuje zwykle nad ranem (często po dość obfitym posiłku połączonym z konsumpcją alkoholu). Objawia się podwyższoną temperaturą ciała, obrzękiem i zaczerwienieniem zaatakowanego stawu, połączonym z silnym bólem. Nieleczony ustępuje samoistnie po upływie około 3 tygodni, jednak z czasem prowadzi do dny przewlekłej, która objawiać się może: kamicą moczową, ubytkami kostnymi i tzw. guzkami dnawymi, które są złogami kwasu moczowego obecnego w tkankach miękkich.

Leczenie dny moczanowej

Dna moczanowa należy do grupy chorób, której absolutnie nie można lekceważyć. Już przy zaobserwowaniu u siebie pierwszych jej objawów, należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza i postępować zgodnie z jego wskazówkami. Lekarz przy pierwszych atakach choroby zaleci najprawdopodobniej przyjmowanie doustnych lub dożylnych leków mających za zadanie zwiększenie wydalania kwasu moczowego z organizmu. Poza nimi, ze względu na silny ból stawów, zaleca się także przyjmowanie środków przeciwbólowych mających właściwości przeciwzapalne.

Dieta w chorobie

Aby skutecznie leczyć dnę moczanową nie wystarczy jedynie przyjmować przepisane przez lekarza medykamenty. W przypadku tej bowiem choroby niezwykle istotna jest dieta. W jadłospisie chorego nie powinny znajdować się składniki o dużej zawartości puryny, które szybko przekształcającą się w organizmie w kwas moczowy. Do grupy składników zawierających duże ilości puryny zaliczyć możemy m.in.: ryby (łososie, karpie, makrele, śledzie), mięsa (cielęcina, jagnięcina, dziczyzna, podroby), wędliny, tłusty nabiał (ser topiony, pleśniowy i tłusty twaróg), warzywa strączkowe i kapustne, grzyby oraz mocne kawy i herbaty. Z diety osoby chorującej na dnę moczanową należy bezwzględnie wykluczyć też alkohol.
Spożywać natomiast można ryż, ziemniaki, makarony, pieczywo, czerwone buraki, kiszoną kapustę, marchew, cukinię, pomidory, ogórki, sałatę, owoce, orzechy, chudy nabiał i słodycze w postaci miodu, dżemów i marmolad.

wa

Ważne! – w diecie konieczne jest wypijanie minimum 8 szklanek wody dziennie w celu szybszego pozbywania się z organizmu nadmiaru kwasu moczowego.

Powikłania dny moczanowej

Głównymi powikłaniami dny moczanowej są niezwykle bolesne zapalenia stawów (którym towarzyszą nadciśnienie tętnicze, niewydolność krążenia, ubytki kostne) a także choroby nerek, które w przewlekłej postaci mogą być przyczyną śmierci. W obu przypadkach zaistniałe patologiczne zmiany są nieodwracalne, dlatego też po zaobserwowaniu u siebie pierwszych objawów choroby – należy koniecznie udać się do lekarza.

Artykuł został opracowany przez redakcję strony o dnie moczanowej – leczeniednymoczanowej.pl.

Zapraszamy po więcej informacji na temat dny moczanowej.