Dlaczego warto postawić na produkty ekologiczne?
Oferta produktów ekologicznych i regionalnych cieszy się coraz większą popularnością wśród Polaków. Rosnące zainteresowanie zdrową i ekologiczną żywnością oraz kosmetykami spowodowało, że rynek ten jest obecnie wart w Polsce blisko 1 mld złotych. Dodatkowo eksperci zauważają, że w ciągu najbliższych 5-10 lat sprzedaż produktów ekologicznych może wzrosnąć nawet trzykrotnie. Fakt ten niezwykle cieszy, ponieważ ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.
Czym jest żywność ekologiczna?
Żywność ekologiczna uzyskiwana jest jedynie z produktów roślinnych i zwierzęcych najwyższej jakości. Aby jednak określić je tym mianem, muszą one pochodzić z certyfikowanego gospodarstwa ekologicznego. Podstawą jego działalności jest unikanie podczas produkcji żywności stosowania chemicznych środków ochrony roślin, sztucznych nawozów oraz dodatków i regulatorów wzrostu do pasz dla zwierząt.
Celem gospodarstw ekologicznych jest umiejętne zarządzanie gospodarstwem, które pozwala łączyć praktyki promujące żywność ekologiczną wraz z zadaniami korzystnymi z punktu widzenia środowiska. System ten obejmuje ochronę zasobów naturalnych, korzystanie z różności biologicznej, dbanie o dobrostan zwierząt, a także wybieranie naturalnych metod produkcji. Aby jednak zachować jak najwyższą jakość oferowanych produktów ekologicznych, należy zadbać o regularną kontrolę całego procesu produkcji, a nie jedynie wyrobu końcowego. Daje to konsumentowi pewność, że zakupiony produkt spożywczy jest w pełni ekologiczny i bezpieczny dla zdrowia.
Dlaczego warto postawić na zakup ekologicznych produktów?
Produkty ekologiczne mają wiele zalet, dzięki czemu z roku na rok są coraz chętniej wybierane przez polskich konsumentów. Ich najważniejszą cechą jest bezpieczeństwo, ponieważ nie zawierają toksycznych substancji pochodzących z nawozów sztucznych, chemicznych środków ochrony roślin oraz pasz dla zwierząt. Asortyment gospodarstw ekologicznych wyróżnia się wysoką zawartością substancji odżywczych, w szczególności witamin i składników mineralnych, a także związków biologicznie czynnych, np. polifenoli i kwasów omega-3. Świadoma produkcja żywności pozwala zachować jej naturalny smak i wygląd bez dodatku sztucznych konserwantów, barwników i polepszaczy smaku.
Dodatkowo żywność ekologiczna uzyskiwana jest bez wprowadzania genetycznie modyfikowanych organizmów (GMO), a podczas produkcji unika się promieniowania jonizującego. W przypadku mięsa bardzo istotne jest natomiast unikanie antybiotyków i hormonów stosowanych masowo w hodowli skierowanej na ilość, a nie jakość oferowanych dóbr. Trafiające na nasze talerze produkty ekologiczne powstają również z dbałością o środowisko naturalne. Stało się to możliwe, dzięki znacznemu ograniczeniu, a nawet wyeliminowaniu negatywnego wpływu na środowisko podczas ich wytarzania.
Wzrost zainteresowania żywnością ekologiczną
Wyniki badań przeprowadzonych przez Imas International w 2018 roku wskazują, że coraz częściej zaczynamy stawiać na jakość oraz skład spożywanych produktów. Co więcej, jesteśmy w stanie zapłacić więcej za żywność, która daje nam pewność bezpiecznego składu wolnego od sztucznych dodatków. Dzięki temu ilość firm dostarczających produkty ekologiczne wzrosła aż o 12,8 proc w porównaniu z poprzednimi latami.
Na wyróżnienie w branży zasługuje jeden z liderów rynku na Dolnym Śląsku – sklep ze zdrową żywnością beMuke. W asortymencie sklepu do wyboru jest aż ponad 10 tysięcy produktów ekologicznych i regionalnych, wśród których znaleźć można zarówno żywność i napoje, oraz kosmetyki naturalne. Olbrzymi sklep o powierzchni 630 m2 to jednak nie wszystko, na co mogą liczyć klienci. Sklep beMuke organizuje bowiem sprzedaż internetową i dostawy bezpośrednio do domów w zaledwie 48 godzin, dzięki czemu kupowanie ekologicznych produktów jest jeszcze łatwiejsze. Rozwiązania tego typu znacznie zwiększają dostępność produktów ekologicznych, które jeszcze do niedawna ciężko było zakupić w większości rejonów naszego kraju.