Dlaczego warto jeść śliwki?

30 sierpnia 2021, dodał: Ania
Artykuł zewnętrzny

Wakacje dobiegają końca, a ciepłe dni powoli ustępują chłodniejszym. Niemniej jednak możemy się cieszyć bogactwem sezonowych owoców. Chciałam wam dziś narobić smaku i przekonać do śliwek, których teraz jest dużo na straganach i sklepach. Właśnie teraz warto po nie sięgać, bo są najsmaczniejsze i najzdrowsze, a jeśli mamy ochotę możemy zamknąć ich pyszny smak w słoikach, bądź też ususzyć. Poza popularnymi węgierkami sięgamy także chętnie po żółte bądź zielone renklody. Pasjonaci sięgają po mirabelki.

śliwki

 

Śliwki poza apetycznym wyglądem i pysznym smakiem są niezwykle zdrowe. Im ciemniejszy owoc, tym więcej cennych składników zawiera. Poza składnikami mineralnymi takimi jak magnez, potas, żelazo, fosfor, a nawet bor,  śliwki zawierają witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Śliwki to także bogactwo błonnika, polifenoli a także antocyjany.

Właściwości prozdrowotne śliwek

Dzięki zawartości błonnika, a w szczególności pektyn spożywanie śliwek poprawia pracę jelit i zwalcza zaparcia. Suszone śliwki pomogą także złagodzić nieprzyjemne i bolesne dolegliwości gastryczne. Błonnik ze śliwek działa nie tylko w tej sferze, ale także wpływa korzystnie na stężenie poziomu cukru we krwi. Co skutkuje zmniejszeniem napadów głodu czy ochoty na podjadanie słodyczy. Ponadto błonnik zwarty w śliwkach wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu. To właśnie dzięki redukcji masy ciała oraz obniżeniu cholesterolu wpływamy pozytywnie na pracę serca oraz zmniejszamy tym samym ryzyko zawału i wystąpienia choroby wieńcowej.

dlaczego warto jeść śliwki

Potas, który zawierają śliwki reguluje ciśnienie krwi, zaś witamina K poprawia jej krzepliwość. Obecność witaminy C wpływa na elastyczność naczyń krwionośnych.

Podjadanie śliwek poprawia nastrój i wpływa pozytywnie na układ nerwowy. To właśnie dzięki zawartości magnezu oraz witaminy B6 łatwiej nam się skoncentrować, a praca układu nerwowego przebiega sprawniej. Mniej nam będą także dokuczały skurcze mięśni.

Dzięki polifenolom i antocjantom śliwki wpływają także na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka. Natomiast bor chamuje rozwój osteoporozy.

Związki zawarte w śliwkach nie tylko wpływają na lepsze samopoczucie i chronią organizm przed wolnymi rodnikami, działają także korzystnie na urodę. Witamina K i C redukuje pękające naczynka krwionośne, witamina A oraz witaminy z grupy B poprawiają koloryt skóry. Dodatkowo spożywanie śliwek wpływa na spowolnienie procesów starzenia się skóry. Dzięki temu dłużej możemy cieszyć się zdrową skórą i młodszym wyglądem.

Korzystajmy więc dobrodziejstw polskich sadów i cieszmy się smakiem śliwek jak najdłużej. Nie ma nic lepszego niż placek ze śliwkami i kruszonką oraz dobra herbata w chłodne popołudnie!

zobacz również:

Co zawierają winogrona?

Owocowe sorbety na lato – różne przepisy

Ciasta ze śliwkami – przepisy

Ciasta ze śliwkami – różne pomysłowe przepisy