Dlaczego warto jeść kaszę?

29 stycznia 2016, dodał: ms
Artykuł zewnętrzny

Kasza przez wielu z nas postrzegana jest jako zdrowe, ale niekoniecznie smaczne jedzenie. Pierwsza myśl jaka przychodzi nam do głowy to rozgotowany gulasz i sałatka z kiszonego ogórka. To stereotypowe danie powoduje, że często rezygnujemy z jedzenia pysznych ziaren, zastępując je makaronem czy ziemniakami. Zupełnie niepotrzebnie. Na szczęście kasze triumfalnie wracają do codziennego menu, stając się produktem fit i trendy. Bogaty wybór sprawia, że  z kaszy można wyczarować właściwie wszystko, a ona sama może się stać królową naszego stołu.

 kkk

Dlaczego warto jeść kaszę?  

Jest delikatna, lekka i aromatyczna. Można podawać ją na wiele sposobów. Świetnie smakuje zarówno na słodko jak i wytrawnie, sama oraz w połączeniu z rozmaitymi dodatkami. Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych kasze mają sporo zalet, każda ma inny wachlarz wartości odżywczych i cennych pierwiastków dla naszego organizmu. Jest produktem naturalnym i nieprzetworzonym. Co więcej, ma niski indeks glikemiczny, dzięki temu doskonale wspiera osoby dbające o linię. Niestety paradoksalnie wiele z nich chcąc zrzucić kilka zbędnych kilogramów, w pierwszej kolejności eliminuje z diety węglowodany, zastępując je produktami wysokobiałkowymi. Produkty zbożowe nie bez przyczyny odgrywają istotną rolę w piramidzie żywieniowej człowieka. To właśnie one powinny pokrywać przynajmniej 50% dostarczanej w ciągu dnia energii. Późną jesienią, gdy dni są coraz krótsze  i częściej dopada nas melancholia musimy szczególnie zadbać o dobry humor  i wysoki poziom energii.  Prawidłowo zbilansowana, zdrowa dieta oznacza zatem konieczność włączenia kasz do jadłospisu.  Zamiast jednak jasnego pieczywa, zwykłego makaronu czy białego ryżu, które są ubogie w wartości odżywcze, powinniśmy wybierać produkty z pełnego ziarna, które dostarczą do organizmu cenne witaminy, minerały oraz błonnik pokarmowy. Kasze, które na polskich stołach goszczą już od wieków z całą pewnością należą do tej wartościowej grupy i powinny stanowić fundament naszej diety. Niegdyś nieco zapomniane teraz znów dzięki coraz większej świadomości społecznej zaczynają powracać na nasze stoły stając się modnym, inspirującym i co najważniejsze – zdrowym elementem potraw.

 

Kasza co to takiego?

Na kaszę składają się jadalne części nasion zbóż. Możemy wyróżnić ich kilka rodzajów, a kategoryzuje się je ze względu na to, z jakiego zboża zostały uzyskane: jęczmienne, gryczane, owsiane, pszenne, z prosa, kukurydziane i ryż oraz na ich stan rozdrobnienia: krupa, łamane oraz drobne. Produkcja wszystkich kasz wygląda podobnie ziarna lub nasiona są polerowane lub łamane i polerowane. Niezależnie jednak od rodzaju czy wielkości, wszystkie dostarczają nam znacznych ilości skrobi, błonnika i witamin, szczególnie tych z grupy B, a także cennych pierwiastków mineralnych: magnezu, wapnia, żelaza czy fosforu. Są też źródłem dobrze przyswajalnego białka, tym bogatszym, im grubsza jest kasza. Po jej spożyciu czujemy sytość przez dłuższy czas, mamy mniejszą ochotę na podjadanie między posiłkami, a i kolejna spożywana przez nas potrawa może być mniej obfita. Ponad to regularne jej spożywanie może przyczyniać się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi.

 

KASZA ORKISZOWA

Orkisz to niemodyfikowana odmiana pszenicy. Już w czasach starożytnych był znany i ceniony. Rzymianie uznawali go za pokarm dający siłę, spożywany był przez gladiatorów i zawodników igrzysk. W XII wieku dobroczynne właściwości tego zboża rozpropagowała przeorysza klasztoru Benedyktynów Hildegarda, wizjonerka i uzdrowicielka. Mniszka uważała, że orkisz jest bardziej wartościowy niż pozostałe zboża, a ponad to jest doskonałym środkiem leczniczym, działa rozgrzewająco i natłuszczająco. Dojrzały orkisz zawiera znaczne ilości kwasu krzemowego, który wpływa korzystnie na skórę, włosy i paznokcie. Poza tym rozjaśnia umysł wzmacniając aktywność mózgu oraz poprawia koncentrację. Kasza orkiszowa zawiera bardzo duże ilości białka i błonnika. Kasza orkiszowa to produkt podobny do kaszy gryczanej czy pęczaku – ma dość duże, łuskane ziarna, które można ugotować do obiadu zamiast ziemniaków lub ryżu. Orkisz wykorzystywany do produkcji tej kaszy pochodzi z własnego gospodarstwa rolnego firmy Melvit.

 

KASZA OWSIANA

Kasza owsiana powstaje z owsa – zboża, które wielu z nas spożywa w formie płatków owsianych. Jest cennym źródłem białka oraz doskonałym dodatkiem do wszystkich rodzajów mięsa. Można ją jadać na słodko, ugotowaną na mleku z dodatkami świeżych owoców. Świetnie sprawdza się jako farsz do pierogów lub jako dodatek do sałatek. Polecana jest osobom z dolegliwościami układu pokarmowego, gdyż jest lekkostrawna. Jest produktem wysoko-błonnikowym, bogatym w witaminy z grupy B, aminokwasy, sole mineralne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Regularne spożywanie kaszy obniża także poziom cholesterolu we krwi.

 

BULGUR

Jest jedną z najstarszych kasz. Największą popularnością cieszy się w krajach Bliskiego Wschodu. Powstaje powstaje poprzez tłuczenie  ziaren pszenicy durum. W Polsce rzadko pojawia się na stołach, a szkoda. Ten rodzaj kaszy doskonale sprawdza się jako zamiennik ryżu i ma od niego dużo więcej wartości odżywczych. Jest dobrym źródłem błonnika, białka, żelaza, fosforu, kwasu foliowego i witaminy B6. Jest sprzymierzeńcem osób dbających o linię. Przeprowadzone badania na Uniwersytecie Kuopio w Finlandii dowiodły, że kasza bulgur posiada właściwości pobudzające kurczenie się komórek tłuszczowych. Jest zalecana dla  diabetyków, gdyż nie powoduje dużych skoków  stężenia glukozy we krwi i insuliny w porównaniu np. z ryżem czy ziemniakami. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego powinny go często jadać kobiety w ciąży i karmiące piersią. Ugotowaną kaszę dodajemy do sałatek, zup czy faszerowanych warzyw. Można jeść ją na śniadanie,  w chłodniejsze poranki – z ciepłym mlekiem, miodem i owocami pomoże rozgrzać organizm.

 

Od teorii do praktyki…          

 

Teraz, gdy znane są nam już zalety kasz, nie pozostaje nic innego, jak przekonać się o nich osobiście. Na stronie internetowej http://melvit.pl/kaszenasze/  Maia Sobczak, autorka bloga i książki „Qmam Kasze. Powrót do korzeni” oraz największa ambasadorka i propagatorka tych ziaren, zabierze nas do krainy kaszy. Przygotuje inspirujące dania,  zaprezentuje nowe, zaskakujące połączenia smakowe oraz udowodni, że kasza nie tylko jest zdrowa, ale również pyszna.



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.