Dlaczego warto jeść kasze?

12 lutego 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kasza gryczana- królowa kasza

kasze gryczane KonpackWitamy w królestwie kasz! Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie. W drzwiach kłaniają się z gracją damy dworu: kasza manna i jaglana. W buduarze czekają księżniczki: kasza jęczmienna i kukurydziana. Na tronie jednak, od wielu lat, zasiada dumnie kasza gryczana. Dlaczego?

Chociaż walory smakowe oraz właściwości prozdrowotne kaszy gryczanej bez wątpienia wynoszą ją ponad inne rodzaje zbóż, to bardzo rzadko myślimy o niej jako o alternatywie dla tradycyjnych składników dania obiadowego. Zapominamy o jej lekkostrawności, a zarazem wysokiej wartości odżywczej, znanej i docenianej już w neolicie, na ten bowiem okres datuje się początki upraw gryki. Do Polski królowa kasz przybyła prawdopodobnie w XII wieku, co ciekawe służyła naszym przodkom nie tylko jako pokarm, ale także w medycynie ludowej. Do dnia dzisiejszego jest to podstawowe zboże stosowane w produkcji chleba oraz wszelkiego rodzaju makaronów, które wzbogaca w składniki odżywcze, a szczególnie w łatwo przyswajalne białko.
Dietetycy biją na alarm: za rzadko zastępujemy popularne ziemniaki, dostarczające tylko skrobię i śladowe ilości minerałów, wysokoenergetyczną kaszą gryczaną. Kasza gryczana firmy Konpack zawiera całe mnóstwo różnorakich witamin, m.in. B1, B2, PP i rutynę. Nasiona gryki zawierają od 10 do 16% białka, które jest cenniejsze niż białka innych zbóż, a swoimi właściwościami zbliżone wartością i strawnością do białek roślin strączkowych. Kasza gryczana Fit’s firmy Konpack polecana jest też kobietom w ciąży ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego. Pozytywnie wpływa na zaburzenia pracy jelit oraz kasza gryczanaukład krążenia, nie zawiera również glutenu. Nie każdy jednak wie, że co prawda zawiera ona w sobie więcej kalorii niż kotlet cielęcy, jednak są one łatwiej przyswajane i szybciej przetwarzane w energię, co powoduje, że po obfitym posiłku, w skład, którego wchodzi kasza, nie czujemy się pełni i ociężali, a energii starcza nam na wiele godzin. Ugotowana na sypko, podawana z sosem pieczeniowym, zrazami i ogórkami małosolnymi kasza gryczana Fit`s firmy Konpack staje się pełnowartościowym posiłkiem i ciekawą alternatywą dla popularnego schabowego z ziemniakami. Możemy urozmaicić ją innymi kasza gryczana z warzywamiciekawostkami kulinarnymi ze Wschodu czy też Południa, np. różnorakimi surówkami lub sosami, żeby stała się daniem egzotycznym i wyrafinowanym. Jeśli mamy mało czasu, możemy wybrać Kaszę gryczaną z warzywami Fit`s – produkt półgotowy, który po ugotowaniu od razu możemy zjeść. Duże kawałki zasuszonych zaraz po zbiorach jarzyn (marchwi, pasternaka, pora, pietruszki, cebuli, selera) idealnie komponują się z aromatycznymi ziarnami ugotowanej na sypko kaszy i mogą stanowić zarówno danie obiadowe, jak i gotowy farsz do gołąbków, zrazów itp.
Kasze gryczane Fit`s firmy Konpack są bardzo łatwe w przygotowaniu, ponieważ są pakowane w wygodne woreczki.  Jedna paczuszka 100g (kasza tradycyjna) lub 125g (kasza z warzywami) to dwie duże porcje, którymi nasycą się nawet największe łasuchy.
Kaszę gotujemy 18-20 minut, dodając wcześniej do wody łyżkę oleju lub oliwy z oliwek. Potem wystarczy doprawić do smaku i gotowe! Królowa kasza skłonna jest towarzyszyć nam podczas każdego obiadu, uświetniając go swoją obecnością.

Przepis na Zapiekankę z kaszy gryczanej:

Składniki: 2 torebki kaszy gryczanej z warzywami, 0,3 kg pieczarek, 0,5 kg mięsa mielonego, 2 cebule, 100 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz, ser żółty
Sposób przygotowania: Kaszę z warzywami ugotować według sposobu przygotowania podanego na opakowaniu. Do naczynia wsypać kaszę, dodać usmażone mięso mielone wraz z drobno pokrojoną cebulą, oraz pieczarki. Odpowiednio przyprawić. Wierzch polać jogurtem wymieszanym z ketchupem i posypać startym serem. Zapiec w temperaturze 180oC.

Więcej przepisów na www.konpack.pl