Kasza gryczana- królowa kasza
Chociaż walory smakowe oraz właściwości prozdrowotne kaszy gryczanej bez wątpienia wynoszą ją ponad inne rodzaje zbóż, to bardzo rzadko myślimy o niej jako o alternatywie dla tradycyjnych składników dania obiadowego. Zapominamy o jej lekkostrawności, a zarazem wysokiej wartości odżywczej, znanej i docenianej już w neolicie, na ten bowiem okres datuje się początki upraw gryki. Do Polski królowa kasz przybyła prawdopodobnie w XII wieku, co ciekawe służyła naszym przodkom nie tylko jako pokarm, ale także w medycynie ludowej. Do dnia dzisiejszego jest to podstawowe zboże stosowane w produkcji chleba oraz wszelkiego rodzaju makaronów, które wzbogaca w składniki odżywcze, a szczególnie w łatwo przyswajalne białko.
Dietetycy biją na alarm: za rzadko zastępujemy popularne ziemniaki, dostarczające tylko skrobię i śladowe ilości minerałów, wysokoenergetyczną kaszą gryczaną. Kasza gryczana firmy Konpack zawiera całe mnóstwo różnorakich witamin, m.in. B1, B2, PP i rutynę. Nasiona gryki zawierają od 10 do 16% białka, które jest cenniejsze niż białka innych zbóż, a swoimi właściwościami zbliżone wartością i strawnością do białek roślin strączkowych. Kasza gryczana Fit’s firmy Konpack polecana jest też kobietom w ciąży ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego. Pozytywnie wpływa na zaburzenia pracy jelit oraz
Kasze gryczane Fit`s firmy Konpack są bardzo łatwe w przygotowaniu, ponieważ są pakowane w wygodne woreczki. Jedna paczuszka 100g (kasza tradycyjna) lub 125g (kasza z warzywami) to dwie duże porcje, którymi nasycą się nawet największe łasuchy.
Kaszę gotujemy 18-20 minut, dodając wcześniej do wody łyżkę oleju lub oliwy z oliwek. Potem wystarczy doprawić do smaku i gotowe! Królowa kasza skłonna jest towarzyszyć nam podczas każdego obiadu, uświetniając go swoją obecnością.
Przepis na Zapiekankę z kaszy gryczanej:
Składniki: 2 torebki kaszy gryczanej z warzywami, 0,3 kg pieczarek, 0,5 kg mięsa mielonego, 2 cebule, 100 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz, ser żółty
Sposób przygotowania: Kaszę z warzywami ugotować według sposobu przygotowania podanego na opakowaniu. Do naczynia wsypać kaszę, dodać usmażone mięso mielone wraz z drobno pokrojoną cebulą, oraz pieczarki. Odpowiednio przyprawić. Wierzch polać jogurtem wymieszanym z ketchupem i posypać startym serem. Zapiec w temperaturze 180oC.
Więcej przepisów na www.konpack.pl