Dieta o niskiej gęstości energetycznej pożywienia
Opracowana przez Amerykankę B. Rolls, bazuje na wyborze żywności o niskiej gęstości energetycznej, mało kalorycznej stosunku do owej objętości, a więc bardziej sycącej: owocach i warzywach bogatych w błonnik, zupach, pełnych zbożach, roślinach strączkowych, rybach i chudych mięsach, niskosłodzonych napojach itp. Sytość ułatwia utratę wagi. UWAGA, dieta może spowodować niedobór podstawowych kwasów tłuszczowych.
Dieta Pritikina
Zalecana przez N. Pritikina, stawa na uprzywilejowanym miejscu głownie węglowodany (od 75 do 80% kalorii). Prawie wegetariańska, zawiera umiarkowaną podaż białek (od 10 do 15%) oraz wyjątkowo niską podaż tłuszczów (od 5 do 10%).
UWAGA, dieta może spowodować niedobór podstawowych kwasów tłuszczowych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Ten dwutygodniowy program odchudzania składa się z typowych menu wykluczających tłuszcze i produkty mączne.
Niskokaloryczna i wysokobiałkowa oferuje natychmiastowy zadowolony efekt. UWAGA, jej przedłużanie lub powtarzanie prowadzi do niedoborów (wapnia, podstawowych kwasów tłuszczowych itp.) i zmniejszenia masy mięśniowej.
Dieta Maya
Bardzo restrykcyjna (od 800 do 1000 kalorii dziennie) dwutygodniowa dieta zakazuje spożywania tłuszczów, pokarmów mącznych i suszonych owoców, produktów słodzonych i nabiału oraz mocno ogranicza spożywanie owoców. Natomiast zachęca do jedzenia jajek. Ta bardzo niezrównoważona i powodująca niedobory dieta powinna zostać całkowicie zakazana.