Pasztet rybny z groszkiem
Artykuł zewnętrzny
1 porcja ok. 230 kcal
Składniki:
- 60 dag filetów rybnych
- 1/2 szklanki śmietany
- 4 jajka
- 1 bułka
- mleko do namoczenia bułki
- 3/4 puszki groszku
- tłuszcz do formy
- sól
- biały pieprz
Wykonanie:
- Bułkę namoczyć w mleku, a kiedy zmięknie, zmiksować razem z filetami z ryby (mrożone przedtem rozmrozić), połączyć z rozkłóconymi jajkami, śmietaną, sola, odrobiną drobno zmielonego białego pieprzu, starannie wymieszać.
- Dodać osączony z zalewy groszek, starannie wymieszać.
- Formę wysmarować tłuszczem (najlepiej olejem), napełnić masą. Brytfannę wypełnić wodą, zanurzyć w niej formę z pasztetem.
- Wstawić naczynia do gorącego piekarnika na 50 min., wyjąć, udekorować warzywami, podawać z sosami.
SMACZNEGO!!!