Dietetyczny chickenburger
Składniki:
45 dag polędwiczek z kurczaka (mogą też być całe piersi, ale polędwiczki są nieco delikatniejsze)
6 bułek do hamburgerów
2 nieduże ząbki polskiego czosnku
1 jajko
1/3 szklanki bułki tartej
4 czubate łyżki białego sezamu
2 ogórki małosolne
5 dużych pomidorków koktajlowych
4 liście sałaty lodowej
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki musztardy miodowej
ketchup
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Polędwiczki z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i rozdrabniamy blenderem lub mielimy maszynką. Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na 10 minut.
W tym czasie myjemy warzywa i odsączamy je z nadmiaru wody. Pomidora i ogórka kroimy w plasterki.
Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym i musztardą.
Bułkę tartą mieszamy z sezamem. Z mięsa formujemy płaskie okrągłe kotlety (najlepiej mokrymi dłońmi), które panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Na rozgrzanej patelni kładziemy przycięty do jej rozmiarów papier do gotowania i pieczenia SAGA i wlewamy olej. Smażymy kotlety z obu stron na rumiano.
Bułki przecinamy na pół i pieczemy przez 2 minuty w piekarniku nagrzanym do 160 stopni lub podgrzewamy na parze. Osobiście wolę te z piekarnika, gdyż są lekko chrupiące.
Ciepłe spody bułek smarujemy sosem majonezowo- musztardowym. Na każdej kładziemy sałatę oraz po jednym kotlecie. Polewamy ketchupem. Układamy po kilka plasterków ogórków i pomidorów. Przykrywamy kapeluszami i podajemy od razu po przygotowaniu.