Dietetyczny chickenburger

16 sierpnia 2012, dodał: press
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

45 dag polędwiczek z kurczaka (mogą też być całe piersi, ale polędwiczki są nieco delikatniejsze)

6 bułek do hamburgerów

2 nieduże ząbki polskiego czosnku

1 jajko

1/3 szklanki bułki tartej

4 czubate łyżki białego sezamu

2 ogórki małosolne

5 dużych pomidorków koktajlowych

4 liście sałaty lodowej

1 łyżka majonezu

1 łyżka jogurtu naturalnego

2 łyżki musztardy miodowej

ketchup

2 łyżki oleju rzepakowego

sól

pieprz

Przygotowanie:

Polędwiczki z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i rozdrabniamy blenderem lub mielimy maszynką. Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na 10 minut.

W tym czasie myjemy warzywa i odsączamy je z nadmiaru wody. Pomidora i ogórka kroimy w plasterki.

Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym i musztardą.

Bułkę tartą mieszamy z sezamem. Z mięsa formujemy płaskie okrągłe kotlety (najlepiej mokrymi dłońmi), które panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Na rozgrzanej patelni kładziemy przycięty do jej rozmiarów papier do gotowania i pieczenia SAGA i wlewamy olej. Smażymy kotlety z obu stron na rumiano.

Bułki przecinamy na pół i pieczemy przez 2 minuty w piekarniku nagrzanym do 160 stopni lub podgrzewamy na parze. Osobiście wolę te z piekarnika, gdyż są lekko chrupiące.

Ciepłe spody bułek smarujemy sosem majonezowo- musztardowym. Na każdej kładziemy sałatę oraz po jednym kotlecie. Polewamy ketchupem. Układamy po kilka plasterków ogórków i pomidorów. Przykrywamy kapeluszami i podajemy od razu po przygotowaniu.

file1345148063