Aby zmniejszyć uciążliwe obrzęki kończyn (często występujące np. w czasie ciąży) należy przede wszystkim ograniczyć ilość spożywanej soli kuchennej. Jak to zrobić?
- Kupując ser wybierz biały zamiast żółtego. Wybierając ser biały postaraj się wybrać serwatkowy.
- Więcej soli zawierają wędliny suche, więc staraj się ich unikać.
- Pieczywo białe zastąp ciemnym, razowym (czy wiesz, że bagietki mają najwięcej soli z pośród różnych rodzajów pieczywa?!).
- Stosuj wodę niskosodową do przygotowania kawy czy herbaty stosuj wodę z butelki, „kranówa” zawiera sporo jonu sodowego.
- Wybieraj mleko pasteryzowane, wyeliminuj całkowicie mleko w proszku.
- Do przyprawiania dań stosuj świeże zioła lub gotowe mieszkanki nie zawierające soli lub glutaminianu soli.
- Staraj się unikać ketchupu, musztardy, chrzanu itp. często zawierają spore ilości sodu.
- Czytaj uważnie etykiety wszystkich produktów i wybieraj produkty o najmniejszej ilości soli.
- Unikaj produktów o długim terminie przydatności, najczęściej są konserwowane solą.
- Podczas gotowania sól dodaj pod koniec, w ten sposób mniejsza ilość soli zostanie wchłonięta do potrawy.
- Unikaj produktów zawierających glutaminian sodu.
- Wyklucz ze swojej diety krakersy, słone paluszki, chipsy, słone orzeszki, zupy z torebek, gotowe sosy w proszku.
- Staraj się nie spożywać kiszonek i warzyw w puszce – zawierają zdecydowanie więcej soli niż gotowane czy surowe warzywa.
- Jeżeli musisz dosalać potrawy, korzystaj z soli potasowej.
- Jedz tłuste ryby co najmniej trzy razy w tygodniu.
- Unikaj mocnej kawy i herbaty.
- Pamiętaj o spożywaniu warzyw i owoców – minimum 500 g dziennie.
- Staraj się znaleźć czas na codzienną aktywność fizyczną.
- Przyprawiaj dania świeżą natką pietruszki.
- Jedz arbuzy, melony oraz pomidory pod wszelką postacią i niesolone ziemniaki – pomagają pozbyć się obrzęków!
ilość soli dozwolona w ciągu dnia to 6g czyli 1 łyżeczka soli, przykładowo:
w jednej kostce rosołowej znajdziemy 6,6 g soli, podobną ilość znajdziemy w: 100 g oliwek zielonych, małej (4o g) paczuszce chipsów lub w 25 szt. paluszków (6 g soli),
5 plasterków szynki, to 2,5 g soli,
100 g bagietki zawiera 1,5 g,
100 g płatków kukurydzianych, to pół łyżeczki soli (3 g), taka sama ilość jest zawarta w trzech plasterkach salami oraz w 35 g warzyw z puszki (groszek, kukurydza)
i dla odmiany – 100 g płatków owsianych, to niespełna 0,05 g soli
5 kg świeżych surowych warzyw lub 3 kg surowych ziemniaków – pół łyżeczki, czyli 3 g soli
Justyna Marszałkowska-Jakubik – www.e-prolinea.pl