Dietetyczne placuszki z cukinii
Pomysł na szybki, pyszny obiad dla osób na diecie odchudzającej. Warzywna odmiana placków ziemniaczanych. Sycące, zdrowe i niskokaloryczne placuszki z cukinii.
Składniki:
1 cukinia
5 średnich pieczarek
2 marchewki
3 jajka
3 łyżki skrobi kukurydzianej
1/4 żółtej papryki
1/4 czerwonej papryki
oliwa z oliwek
sól, pieprz, dowolne przyprawy
Przygotowanie:
Na tarce na grubych oczkach zetrzyj cukinię, pieczarki, marchewkę i paprykę. Pozostaw te składniki na sitku, aby się odsączyły z wody. Dopraw warzywa, dodaj do nich jajka i skrobię. Dokładnie wymieszaj. Na odrobinie rozgrzanej oliwy smaż placuszki z dwóch stron, tak, aby jajko się ścięło. Możesz podawać w wersji z sosami (ziołowy, czosnkowy, jogurtowy) albo z dodatkiem warzywnego leczo. Placuszki smakują też świetnie bez żadnych dodatków, na zimno, jako przekąska.
Smacznego!