Dietetyczne placuszki z cukinii

10 czerwca 2013, dodał: paola321
Artykuł zewnętrzny

Pomysł na szybki, pyszny obiad dla osób na diecie odchudzającej. Warzywna odmiana placków ziemniaczanych. Sycące, zdrowe i niskokaloryczne placuszki z cukinii.

 

Składniki:

1 cukinia

5 średnich pieczarek

2 marchewki

3 jajka

3 łyżki skrobi kukurydzianej

1/4 żółtej papryki

1/4 czerwonej papryki

oliwa z oliwek

sól, pieprz, dowolne przyprawy

 

Przygotowanie:

Na tarce na grubych oczkach zetrzyj cukinię, pieczarki, marchewkę i paprykę. Pozostaw te składniki na sitku, aby się odsączyły z wody. Dopraw warzywa, dodaj do nich jajka i skrobię. Dokładnie wymieszaj. Na odrobinie rozgrzanej oliwy smaż placuszki z dwóch stron, tak, aby jajko się ścięło. Możesz podawać w wersji z sosami (ziołowy, czosnkowy, jogurtowy) albo z dodatkiem warzywnego leczo. Placuszki smakują też świetnie bez żadnych dodatków, na zimno, jako przekąska.

Smacznego!

 

zucchini-cakes