Dietetyczne placki z cukinii z sosem czosnkowym
Składniki:
1,5 kg cukinii
3 łyżki mąki
2 jajka
posiekany koperek
2 ząbki czosnku
pieprz
sól
Wykonanie:
Cukinie myjemy, ścieramy na tarce i lekko solimy. Odstawiamy na 15 min by puściły sok, który potem odciskamy.
Do cukinii dodajemy mąkę, jajka, koperek, starte ząbki czosnku. Doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy i smażymy na rozgrzanej patelni (najlepiej teflonowej bez tłuszczu by było bardziej zdrowo i dietetycznie)
Składniki na sos:
mały kubek jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
dowolne zioła (koperek, szczypiorek, zioła prowansalskie, pietruszka, oregano)
Wykonanie:
Czosnek przecisnąć kilkakrotnie przez praskę by puścił jak najwięcej soku. Sok i czosnek mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekane drobno zioła i mieszamy.