Dietetyczna tarta jabłkowa bez mąki i cukru
Artykuł zewnętrzny
Z jesienią kojarzy mi się tarta jabłkowa. Tym razem wymyśliłam dietetyczną wersję . Robi się ją ekspresowo. Po upieczeniu wystarczyła dla 2 łasuchów i zniknęła bardzo szybko ;)
- 1,5 szkl. zmielonych płatków owsianych (można dać trochę więcej)
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki miodu
- 150 ml wody
- 2 szkl. musu jabłkowego (najlepiej domowej roboty)
Wszystkie składniki (z wyjątkiem jabłek) wrzucamy do robota kuchennego i hakami zagniatamy ciasto kilka minut. Wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto jest lekko klejące), uklepujemy tak, by wypełniło dno.
Spód podpiekamy (ok. 8 minut w 180’C), po czym wylewamy na niego przesmażone jabłka. Pieczemy jeszcze około 20 minut.