Dieta wegańska na cztery pory roku – przepisy i zdjęcia

30 stycznia 2020,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kluczem do prawidłowo zbilansowanej diety jest sezonowość – warto zwracać na nią uwagę przy robieniu zakupów. Dzięki temu mamy szansę na zdrowsze życie i wspomagamy działalność lokalną. W dobie globalnych rynków i technologii wspomagających wytwarzanie żywności często zapominamy, że najpyszniejsze warzywa i owoce to te, które dojrzewały we właściwym sobie czasie i miejscu. Wspomagacze i warunki transportu nie tylko psują ich smak, ale i obniżają wartości odżywcze. Warto więc wiedzieć, co i kiedy warto wrzucić do koszyka i do garnka.

W ustaleniu wegańskiego menu z uwzględnieniem sezonowości pomagają doświadczone dietetyczki na co dzień pracujące w warszawskiej poradni Dietosfera.

W książce znajdziesz:

– informacje o korzyściach płynących ze stosowania diety wegańskiej,

– makro- i mikroskładnikach w żywieniu weganina,

– źródłach białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i minerałów,

– składnikach niedoborowych w diecie wegańskiej i sposobach ich uzupełnienia,

– przepisy na wyjątkowe wegańskie dania z uwzględnieniem sezonowości produktów.

 

 

 

 






FORUM - bieżące dyskusje

Walka ze stresem
Są takie papierowe malowanki, więc nie tworzę ich sama
nadprzyrodzone zdolności?
Mój kot kręci się zawsze przy furtce, gdy wracam z pracy. Wyciągam klucze...
próbkomaniaczki i konkursomaniaczki…
Dawno już nie brałam udziału. Kiedyś uwielbiałam konkursy, a potem jakoś przestałam brać...
Walka ze stresem
Super! To pole dla nieograniczonej wyobraźni. A czym i na czym malujesz?