URODA I ZDROWIE

Dieta wegańska na cztery pory roku – przepisy i zdjęcia

30 stycznia 2020, dodał: Redakcja

Kluczem do prawidłowo zbilansowanej diety jest sezonowość – warto zwracać na nią uwagę przy robieniu zakupów. Dzięki temu mamy szansę na zdrowsze życie i wspomagamy działalność lokalną. W dobie globalnych rynków i technologii wspomagających wytwarzanie żywności często zapominamy, że najpyszniejsze warzywa i owoce to te, które dojrzewały we właściwym sobie czasie i miejscu. Wspomagacze i warunki transportu nie tylko psują ich smak, ale i obniżają wartości odżywcze. Warto więc wiedzieć, co i kiedy warto wrzucić do koszyka i do garnka.

W ustaleniu wegańskiego menu z uwzględnieniem sezonowości pomagają doświadczone dietetyczki na co dzień pracujące w warszawskiej poradni Dietosfera.

W książce znajdziesz:

– informacje o korzyściach płynących ze stosowania diety wegańskiej,

– makro- i mikroskładnikach w żywieniu weganina,

– źródłach białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i minerałów,

– składnikach niedoborowych w diecie wegańskiej i sposobach ich uzupełnienia,

– przepisy na wyjątkowe wegańskie dania z uwzględnieniem sezonowości produktów.

 

 

 

 





loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Katering z Warszawy
Kiedyś korzystałam z gotowych zestawów cateringowych na obiad, ale jak mam więcej czasu...
Kod rabatowy 50zł w Dutch House
Obecnie w dutch house mają wyprzedaż do -70%, ale jak patrzę na...
Choroba lokomocyjna
Okropna przypadłość, ja miałam ją do ok. 25. roku życia...
Zabawa - odgadnij reklamę (produkt …
Każdy jogurt (poza słodzonym) wspiera odporność bo zawiera dobre bakterie:)