Dieta warzywno-owocowa – jak zacząć?

30 stycznia 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Marzycie o tym, by na co dzień cieszyć się idealnym zdrowiem, witalnością oraz zgrabną sylwetką? Metodą, która przywróci oraz pozwoli utrzymać prawidłowe funkcjonowanie organizmu jest lecznicza, oczyszczająca organizm, dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Wiele badań i obserwacji przeprowadzonych na przestrzeni lat potwierdziło, że to właśnie warzywa i owoce mają najlepiej regulują wszystkie funkcje życiowe organizmu oraz wpływają na jego oczyszczenie.

Na czym polega dieta owocowo-warzywna

Dieta warzywno-owocowa, czyli post warzywno-owocowy jest powrotem do natury. Czerpiąc z jej dobrodziejstw, skutecznie można pozbyć się wielu dolegliwości i chorób oraz utrzymać wagę ciała na odpowiednim poziomie.

Dieta warzywno-owocowa, jak sama nazwa wskazuje polega ona na ograniczeniu spożywanych produktów jedynie do warzyw i owoców, a więc odstawieniu mięsa oraz wszystkich pokarmów wysoko przetworzonych. W wyniku tego, że do organizmu dociera ograniczona ilość pokarmu, przechodzi w tryb odżywiania wewnętrznego – pozbywa się własnych zgromadzonych zapasów.

Rezultatem zachodzącego procesu jest:

  • usunięcie toksyn oraz uszkodzonych komórek z organizmu,
  • pozbycie naddatku wody,
  • redukcja zbędnej tkanki tłuszczowej.

Ze względu na leczniczy charakter diety warzywno-owocowej, stosuje się ją w certyfikowanych ośrodkach pod okiem specjalistów, którzy przygotowują posiłki zgodne z wytycznymi diety. Tego rodzaju wczasy z dietą oczyszczającą są wskazane dla osób dotkniętych m.in. na otyłością, nadciśnieniem, alergiami, miażdżycą, wysokim poziomem cholesterolu czy chorobami zwyrodnieniowymi.

Co jeść podczas diety warzywno-owocowej?

Podstawą diety dr Ewy Dąbrowskiej są owoce i warzywa niskoenergetyczne, czyli posiadające ograniczoną ilość białek, tłuszczów i węglowodanów. Podczas diety oczyszczającej komponowane są posiłki zawierające warzywa ubogie w substancje odżywcze:

  • korzeniowe m.in. marchew, seler, pietruszka, buraki, chrzan,
  • kapustne – kalafior, brokuł, kapusta,
  • cebulowe – cebula, czosnek, por,
  • liściaste – sałata, zioła,
  • dyniowate – ogórki, dynia, kabaczek,
  • psiankowate – pomidory, papryka,

Spośród owoców, korzystnie wpływających na redukcję złogów i tym samym spadek masy ciała, wybieramy jabłka, grapefruity oraz cytryny. Nie bez znaczenia jest także obróbka warzyw i owoców przed ich spożyciem. Najlepiej spożywać je w postaci surówek, soków, potraw duszonych, zup przygotowywanych bez tłuszczu, wówczas nie zostają utracone ich wartości biologiczne.

Czego unikać w czasie postu warzywno-owocowego?

Skuteczność diety uwarunkowana jest doborem właściwych warzyw i owoców. Należy pamiętać także o odstawieniu mięsa oraz produktów wysoko przetworzonych m.in. mąki, cukru, oleju rafinowanego i utwardzonego czy kawy. Kategorycznie rezygnujemy ze spożywania zbóż, orzechów, ziemniaków, warzyw strączkowych, chleba, oleju oraz słodkich owoców ze względu na ich wysoką wartość energetyczną. Zostałoby przerwane odżywianie wewnętrzne, więc proces spalania tkanki tłuszczowej oraz zwyrodniałych tkanek uległby zahamowaniu.