Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – porady dietetyka | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – porady dietetyka

18 listopada 2018, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Najczęstszym zaleceniem z jakim wychodzą pacjenci od lekarza jest „dieta lekkostrawna z ograniczoną ilością tłuszczu” … co z tym fantem zrobić? Tylko restrykcyjne stosowanie się do zaleceń zapewnia dobre samopoczucie oraz poprawę stanu zdrowia.

Oto lista produktów dozwolonych i zabronionych po resekcji pęcherzyka żółciowego:

Pieczywo:

Zalecane jest pieczywo z jasnej, pszennej lub kukurydzianej mąki, dobrze wypieczone, niezbyt świeże (raczej czerstwe). Dozwolone są także: biszkopty, ciasto biszkoptowe na białkach, najlepiej własnego wypieku, ciasto drożdżowe.
Zabronione jest pieczywo świeże oraz niedopieczone, ciężkostrawne chleby żytnie czy z otrębami.

Kasze i przetwory zbożowe:

Zalecane są drobne makarony oraz kasze: kasza manna, kukurydziana, krakowska, ryż, płatki ryżowe. Dozwolone są także, ale niezbyt często: płatki kukurydziane i owsiane.
Zabronione są grube i czterojajeczne makarony oraz kasze: gryczana, jaglana, pęczak.

Jaja:

Zalecane jest stosowanie do przyrządzania potraw samych białek jaja kurzego. Dozwolone jest stosowanie pełnych jaj (wraz z żółtkami) w ograniczonych ilościach do 2 sztuk na tydzień.
Zabronione jest spożywanie wszelkich potraw zawierających dużą ilość jaj lub żółtek.

Mleko i przetwory mleczne

Zalecane jest: mleko chude, świeże i zsiadłe, o zawartości tłuszczu 2,0%, chudy biały ser i twaróg, kefir i jogurt.
Zabronione jest spożywanie: tłustych białych serków i twarogów, serów żółtych i topionych, a także mleka, jogurtu i zawartością tłuszczu powyżej 3,2%.

Mięso:

Zalecane jest mięso chude: cielęcina, młoda wołowina, królik, konina, ozorki, kura, kurczak i indyk oraz dorsz, karmazyn, lin, sandacz, szczupak, leszcz, karaś.
Zabronione są mięsa solone, wędzone i tłuste: wieprzowina, baranina, mózgi, flaki, nerki, gęś, kaczka, dzikie ptactwo, śledź, węgorz, łosoś, sardynki, halibut, makrela oraz mięsa marynowane i w konserwach.

Wędliny:

Zalecana jest chuda szynka wołowa, chuda polędwica, cielęcina w galarecie. Dozwolona jest także: chuda szynka wieprzowa i szynka konserwowa nie mielona, ale tylko w niewielkich ilościach.
Zabronione jest natomiast spożywanie wszelkich pozostałych wyrobów wędliniarskich wraz z mieloną szynką, pasztetami i boczkiem.

Tłuszcz:

Zalecane jest, w ograniczonych ilościach, świeże surowe masło, słodka, niskoprocentowa (9% tłuszczu) śmietanka oraz oliwa z oliwek.
Zabronione, i to w jakiejkolwiek postaci, jest masło topione i solone, wysokoprocentowa śmietana, smalec, słonina, łój, ceres, olej palmowy oraz wszystkie pozostałe tłuszcze.

Warzywa:

Zalecane są, w zasadzie bez ograniczeń, ziemniaki (gotowane, tłuczone lub puree), gotowana lub duszona marchew oraz sok z marchwi. W mniejszych ilościach można spożywać: buraki, zieloną sałatę, szpinak, szczaw, czarną rzodkiew, główki szparagów, pietruszkę, seler oraz surowe rozcieńczone soki z pozostałych warzyw. Dozwolone, od czasu do czasu, jest też przygotowanie potraw z umytych i pieczonych w łupinach ziemniaków oraz z pomidorów bez skórki i nasion, gotowanej młodej rzodkiewki, zielonego groszku, świeżych ogórków, młodej dyni lub świeżego rabarbaru.

 

Zabronione jest natomiast spożywanie: kapusty, kalafiorów, cebuli, czosnku, brukselki, jarmużu, kwaszonych ogórków, soi, grzybów, grochu, fasoli, soczewicy oraz placków ziemniaczanych, zapiekanek, frytek i innych potraw ze smażonych lub odgrzewanych na tłuszczu ziemniaków lub innych warzyw.

Owoce:

Zalecane są owoce świeże, dojrzałe i słodkie: ananasy, grejpfruty, wiśnie, arbuzy, banany, melony, cytryny, mandarynki, pomarańcze, jabłka (bez skórki). Dozwolone są także, ale bez skórek i pestek, dojrzałe morele, śliwki, brzoskwinie, czereśnie, winogrona i soki z pozostałych owoców.

Zabronione jest spożywanie agrestu, fig, czarnych jagód, borówek, porzeczek, poziomek, truskawek, żurawiny, surowych gruszek, migdałów, orzechów, suszonych jabłek i śliwek oraz wszystkich innych owoców niedojrzałych lub ze śladami nadpsucia.

Słodycze:

Zalecane jest umiarkowane spożywanie słodyczy. W diecie tej poleca się cukier, miód pszczeli prawdziwy, syropy i galaretki owocowe, landrynki i dropsy.
Zabronione są natomiast wszelkie owoce kandyzowane, czekolada, czekoladki nadziewane, pralinki, chałwa, cukierki i ciastka z kakao lub w czekoladzie.

Przyprawy:

Dozwolone są przyprawy łagodne: wanilia, sok z cytryny, cynamon, anyż, kolendra, zielony koperek, zielona natka pietruszki lub lubczyku, bazylia, melisa, małe ilości ziela angielskiego.
Zabronione jest stosowanie: pieprzu, papryki, octu, musztardy, gałki muszkatołowej, curry, imbiru, ostrych przypraw do zup.

Używki:

Zaleca się słabą herbatę i kawę zbożową oraz napary z rumianku lub uspokajającej melisy.
Zabronione jest używanie mocnej kawy, kakao, mocnej herbaty, napojów gazowanych oraz wszelkich napojów alkoholowych.

Justyna Marszałkowska-Jakubik www.e-prolinea.pl

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz