Dieta pegańska – zasady i przykładowe przepisy

15 października 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Dieta pegańska to model odżywiania, który łączy w sobie elementy dwóch innych diet: paleo oraz weganizmu. Ważny jest także niski poziom indeksu glikemicznego oraz stopień przetworzenia produktów. 

Podstawowe zasady diety pegańskiej to wyeliminowanie glutenu, unikanie cukru we wszystkich postaciach, w tym słodyczy, mąki i węglowodanów rafinowanych, odstawienie mleka i jego przetworów oraz wyeliminowanie produktów wysoko przetworzonych. Ideą diety jest spożywaniu zdrowych i dobrej jakości tłuszczy, warzyw i owoców o niskim indeksie glikemicznym oraz spożywaniu mięsa w bardzo małej ilości, ryb o niskiej zawartości rtęci, a także sporadyczne spożywanie nasion roślin strączkowych. Najważniejszą grupę stanowią warzywa i owoce – 75%, ale zaleca warzywa nieskrobiowe oraz owoce jagodowe. Rekomenduje spożywanie mięsa i jego przetworów ze źródeł ekologicznych i bazujących na zrównoważonym rozwoju.

Wśród produktów zalecanych w diecie znajdują się: orzechy, nasiona (len, chia, sezam, dynia), kokos, oliwa z oliwek, ryby (sardynki, śledź, łosoś hodowlany), warzywa o niskiej zawartości skrobi, owoce o niskim indeksie glikemicznym np. jagodowe, okazjonalnie produkty mięsne (drób, jagnięcina), produkty zbożowe (komosa ryżowa, amarantus, owiec, czarny ryż, proso i teff) i rośliny strączkowe (soczewica, ciecierzyca, czarna fasola). Dieta zachęca do spożywania jaj, wskazując, iż pełnią one funkcję odżywczą dla mózgu, gdyż zawierają cholinę. Bardzo ważnym elementem peganizmu jest dbanie o jakość i odpowiednie źródło wszystkich składników: mają być ekologiczne i wolne od chemii.

Dieta pegańska stanowi całkowite zaprzeczenie prawidłowych nawyków żywieniowych przedstawionych w Piramidzie Zdrowego Żywienia. Zalecenia diety pegańskiej odbiegają od aktualnie zalecanego modelu żywienia i kłócą się z założeniami diety śródziemnomorskiej, która jest postrzegana jako najzdrowsza na świecie. Do ewentualnych korzyści płynących ze stosowania tej diety można zaliczyć wysokie spożycie warzyw i owoców oraz podaż dobrej jakości tłuszczy pochodzących z orzechów czy oliwy, a także spożywanie naturalnych, niskoprzetworzonych produktów, co może pozytywnie wpłynąć na układ sercowo-naczyniowy oraz na redukcję nadmiernej masy ciała. Wśród zagrożeń wskazywana jest eliminacja produktów zbożowych, glutenu i nabiału, co może prowadzić do wystąpienia szeregu niedoborów pokarmowych w tym m.in.: magnezu, potasu, wapnia, witamin z grupy B, cynku czy błonnika pokarmowego. Wadą diet niskowęglowodanowych jest także rozregulowania metabolizmu, a w konsekwencji możliwość rozwoju wielu chorób. Warto także dodać, że peganizm może okazać się dość kosztowną oraz wymagającą dietą, jeśli chodzi o przygotowanie posiłków i zakupy w ekologicznych sklepach.

Dieta pegańska jest wskazana dla diabetyków oraz osób z chorobami autoimmunologicznymi, ponieważ uwzględnia niski ładunek glikemiczny posiłków, a także produkty redukujące stany zapalne w organizmie. Poza wyraźnymi wskazaniami medycznymi nie powinno się samodzielnie rezygnować ze spożywania nabiału czy produktów zawierających gluten. Peganizm może też nasilać nieprzyjemne objawy jelitowe i żołądkowe np. w przypadku choroby wrzodowej czy czynnościowych chorób jelit. Nieuzasadniona eliminacja grup pokarmów może natomiast prowadzić do występowania niedoborów żywieniowych, dlatego wdrążenie tego typu diet alternatywnych powinno być konsultowane z dietetykiem.

Przepisy na diecie pegańskiej to nie lada wyzwanie. Ograniczenie możliwości korzystania z grupy produktów zbożowych zawęża mocno liczbę posiłków. Jednak wciąż można wyczarować z nich smaczne i ciekawe dania.

Fritatta z łososiem

Składniki:
– 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– wędzony łosoś, 2 plastry
– 1 mała żółta papryka, pokrojona w kostkę
– 1 mała czerwona papryka, pokrojona w kostkę
– 1/2 czerwonej cebuli, cienko pokrojonej
– 2 szklanki liści szpinaku
– 1/4 szklanki suszonych pomidorów, posiekanych
– 1 ząbek czosnku w plasterkach
– 10 dużych jaj, rozbitych
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Rozgrzać oliwę na żeliwnej patelni. Dodać paprykę i cebulę i smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną (6 do 7 min.). Dodać szpinak, suszone pomidory i czosnek i dusić dalej, często mieszając, aż szpinak stanie się miękki (ok. 1 min.). Zmniejszyć ogień i dodać jajka, odrobinę soli i szczyptę mielonego czarnego pieprzu. Delikatnie zamieszać, aby rozprowadzić warzywa. Dodać łososia i wymieszać. Wstawić patelnię do rozgrzanego piekarnika i piec, aż jajka się zestalą (13 do 15 min.).

Łosoś z piekarnika z warzywami

Składniki: 
– 250 g łososia
– sól i pieprz
– rozmaryn
– cytryna
– 2 garście szpinaku
– 1 ząbek czosnku
– oliwa z oliwek
– warzywa: brokuł, papryka, pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:
Łososia umyć, osuszyć oraz doprawić solą, pieprzem, rozmarynem, skropić cytryną i odstawić na min. 1 godz. Do naczynia żaroodpornego wsypać liście szpinaku, przeciśnięty przez praskę czosnek, całość skropić oliwą z oliwek. Następnie na liściach ułożyć przygotowanego wcześniej łososia i dodać różyczki z brokułu, kawałki papryki oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Piec w piekarniku przez ok. 20 min. w 180 st. C.

Komosa ryżowa z awokado i pomidorkami

Składniki:
– oliwa z oliwek nierafinowana
– 2 szczypty pieprzu czarnego
– sok z cytryny
– 45 g (3 łyżki) quinoa – komosa ryżowa biała sucha
– 3 plastry awokado
– 6 pomidorków koktajlowych
– oliwki czarne marynowane
– sól

Przygotowanie:
Kaszę zalać wrzątkiem i gotować przez ok. 15 min., dodając szczyptę soli. Pomidorki umyć i pokroić. Oliwki odsączyć z zalewy i przekroić na połówki. Awokado przekroić na pół, wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę. Dodać pokrojone oliwki i oliwę. Wszystkie składniki razem wymieszać.

Sałatka z mango z granatem

Składniki:
– mango
– sałata masłowa
– ogórek długi
– awokado
– granat
– sok z limonki
– rukola
– szczypiorek
– oliwa z oliwek extra virgin
– miód lipowy

Przygotowanie:
Warzywa i owoce dokładnie umyć. Awokado, mango i ogórka pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Dodać poszatkowany szczypiorek, porwaną sałatę oraz rukolę. Posypać pestkami granatu. Sok z limonki połączyć z oliwą, miodem i solą. Polać sałatkę i całość dokładnie wymieszać.

Sałatka z awokado i mango

Składniki:
– 1 awokado
– 1 mango
– 2 garści rukoli
– 50 g orzechów włoskich
– oliwa, sok z cytryny, sól

Przygotowanie:
Pokroić mango i awokado. Mogą to być plasterki, albo kostka. Orzechy posiekać i prażyć przez chwilę na suchej patelni. Na talerzu ułożyć rukolę, awokado i mango. Skropić oliwą, sokiem z cytryny, doprawić solą i posypać orzechami.

Cukinia z jajkami

Składniki:
– 1 -2 cukinie
– 2 jajka
– oliwa z oliwek
– suszone oregano
– grubo mielony pieprz
– sól

Przygotowanie:
Cukinię dokładnie umyć i pokroić obieraczką na spaghetti. Na średnim ogniu rozgrzać oliwę, wrzucić na nią cukinię, delikatnie posolić i przyprawić oregano, smażyć ok. 5 min. Gdy cukinia zmięknie podzielić ją na 2 części i uformować z niej „gniazdka”, do każdego wbić jajko. Przykryć i smażyć na średnim ogniu, aż białko ładnie się zetnie. Zdjąć z patelni, oprószyć grubo mielonym pieprzem.

 

zobacz również:

Dieta antycholesterolowa – jadłospis i przepisy na dania

Pogromcy apetytu – lista produktów hamujących łaknienie

Dieta kreteńska – śródziemnomorski sposób na zdrowie

Dieta Okinawa – sekret długowieczności



FORUM - bieżące dyskusje

Alkohol na imprezie
Ja bym postawiła na wino, które doskonale sprawdzi się podczas uroczystej kolacji. Na bardziej...
Jaki kształt paznokci?
Kobiety posiadające długie, wąskie palce, powinny wybierać kwadratową formę paznokci. Dla krótszych palców idealne...
Poduszki ciążowe
Poduszka dla ciężarnych jest polecana przy bólach kręgosłupa i problemach z zasypianiem oraz osobom,...
Laminowanie włosów
Laminowanie włosów to zabieg, który polega na wypełnianiu łuski włosa niezbędnymi dla jego zdrowego...