W jelicie za utrzymanie równowagi odpowiadają probiotyki, czyli bakterie. Dzięki temu jelito jest chronione przed przerostem szkodliwych bakterii. W naszej diecie możemy zamieścić produkty, które pozytywnie wpływają na mikrofibrę. W tej części naszego przewodu pokarmowego odbywa się głównie proces wchłaniania: wody, niektórych soli mineralnych, aminokwasów, pewnych ilości glukozy, alkoholu oraz środków narkotycznych i leków (np. kwas acetylosalicylowy). Takie składniki odżywcze jak tłuszcz i białka są wchłaniane we wcześniejszych odcinkach przewodu pokarmowego.
Zobacz co jeść, aby zadbać o jelita
Nabiał
Produkty takie jak kefir, jogurt naturalny czy zsiadłe mleko powstają przy fermentacji bakterii mlekowych. Znajdziesz w nich prozdrowotne bakterie i kwas mlekowy. Ważne jednak, aby przy alergii wybrać nabiał pochodzenia roślinnego czyli np. mleko sojowe, migdałowe, czy jogurt kokosowy.
Kiszonki
Kiszone produkty pozytywnie wpływają na stan naszych jelit. Warto jednak pamiętać, że ich fermentacja jednak jest różna i skład bakterii może być za każdym razem inny.Do swojej diety dodaj kiszoną kapustę, ogórki, buraki i wszelkie produkty kiszone.
Owoce
Najlepiej wybieraj owoce ze skórką lub w wersji suszonej. Dzięki temu wzrośnie liczba korzystnych bakterii w twoich jelitach. W przypadku bananów najlepiej wybrać takie lekko zielone, gdyż zawierają mniej cukru. Jedząc owoce wzmocnisz ochronę jelit przed działaniem szkodliwych soków żołądkowych.
Błonnik
Błonnikiem odżywiają się nasze bakterie. Błonnik znajdziesz w kaszach, orzechach i kiełkach. Dodatkowo wzmocnisz profilaktykę zapobieganiu miażdżycy.