Dieta na zdrową trzustkę

7 marca 2023, dodał: Martina
Artykuł zewnętrzny

Trzustka jest niezwykle ważnym narządem w naszym ciele. Kiedy zaczyna szwankować, jesteśmy w poważnych tarapatach i jesteśmy narażeni na wiele chorób np. cukrzycę. Powinniśmy dbać o to, żeby utrzymać naszą trzustkę w jak najlepszej kondycji. Jakie produkty powinniśmy jeść, a jakich się wystrzegać?

 

Pieczywo

Przede wszystkim chleb pszenny jest tu szczególnie polecany. Trzustka lubi też bułki, czy sucharki. Powinniśmy wystrzegać się pieczywa żytniego, razowego i graham.

Na kanapki

Polecamy różnego rodzaju twarogi i chude sery. Chude szynki czy polędwice drobiowe też są mile widziane. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, użyjmy dżemu czy miodu. Starajmy się nie jeść konserw, tłustych wędlin, smalcu, dojrzałych serów i pasztetu.

Przyprawy

Przyprawy dla trzustki to zawsze coś dobrego. Zielona pietruszka, koperek, bazylia, majeranek – dodawajmy jak najwięcej przypraw do naszych dań.

Napoje

Kto nie lubi napić się rano kawy czy herbaty? Pijmy je, jednak uważajmy, żeby nie były zbyt mocne. Mocna herbata bądź kawa są wrogami trzustki. Alkohol i kakao również. Możemy pić za to do woli soki owocowe lub warzywne, wody, a nawet jogurty.

Obiad

Ziemniaki, ryż, kasza, makaron niskojajeczny są bardzo polecane w diecie dla zdrowej trzustki. Nie powinniśmy jeść zbyt często pierogów, bigosu, naleśników, łazanek, fasolki po bretońsku i wszelkich potraw smażonych na tłuszczu np. placki ziemniaczane.

Smażenie

Kiedy chcemy coś koniecznie usmażyć, róbmy to na olejach słonecznikowych, rzepakowych, sojowych czy oliwie z oliwek. Możemy też użyć masła. Odstawmy smalec i boczek. Najlepsza forma obróbki cieplnej to gotowanie na parze, duszenie i pieczenie. Smażymy tylko w wyjątkowych przypadkach!

Mięso

Zalecamy: kurczaka, indyka, wołowinę, chudy schab i wątróbkę. Wieprzowinie, baraninie, dziczyźnie i flakom mówimy głośne NIE.

Ryby

Pstrąg, szczupak, dorsz, karp, makrela, mintaj i morszczuk to bardzo dobre ryby dla naszej trzustki. Niestety śledzie, łososie i sardynki wręcz przeciwnie.

Warzywa

Marchew, dynia pietruszka, seler, pomidory, szpinak, rabarbar, sałata i buraki są zalecane. Przeciwwskazane są: cebula, czosnek, pory, ogórki, rzepa, kalafior, kalarepa, kapusta, warzywa strączkowe np. fasola i groszek.

Owoce

Tak mówimy morelom, brzoskwiniom, bananom, jabłkom, kiwi, melonom, wiśniom, śliwkom, cytrusom, jagodom i winogronom. Owoce, których nie powinniśmy jeść to owoce marynowane, czereśnie, daktyle i gruszki.

Słodycze

Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, sięgnijmy po kisiele, budynie, galaretki i przeciery. Możemy też jeść ciasta, ale uważajmy, żeby nie zawierały dużo tłuszczu i jaj. Stanowczo powinniśmy się wystrzegać czekolady, lodów, chałwy, wszelkich słodyczy zawierających kakao i tłustych ciast (między innymi tortów).

Pamiętajmy też, że wszelkie dania gotowe i fast foody też nie są mile widziane w trzustkowej diecie. Trzustka najbardziej lubi gotowane, świeże gorące posiłki domowe. Uważajmy i dbajmy o naszą trzustkę, w końcu mamy ją tylko jedną. Poza tym, jest ona w naszym ciele bardzo ważnym narządem i nie zapominajmy o tym.