Dieta na jesień – rozmowa z Paulą Frończuk!

22 listopada 2023, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

W ramach akcji Kobieta z Pasją rozmawiamy z Paulą Frończuk, dietetyczką w firmie Maczft, która opowie nie tylko o swoim zamiłowaniu do zdrowego żywienia, ale też udowodni, że w sezonie jesiennym można zadbać zarówno o odporność jak i dobre samopoczucie.

Paulą Frończuk

Red. Zawsze wydawało mi się, że skoro dbamy o odporność w sezonie jesiennym to równocześnie nie jest możliwe ograniczenie kalorii czy stosowanie diety redukcyjnej, a jak jest naprawdę?

Zarówno przy redukcji masy ciała, jak i podczas dbania o odporność w okresie jesiennym, bardzo ważne jest dobranie odpowiedniej kaloryczności diety. Aby zachować równowagę między skuteczną redukcją a utrzymaniem silnego systemu odpornościowego, zaleca się zachowanie umiarkowanego deficytu kalorycznego na poziomie około 500 kcal. Jednak równie istotne jest, aby podkreślić, że ten deficyt nie powinien prowadzić do uczucia wyczerpania czy głodu. Warto pamiętać, że zbyt surowe restrykcje kaloryczne mogą negatywnie wpływać na odporność. Dlatego kluczowe jest, aby osiągać ten deficyt w sposób, który pozwala nam dobrze się czuć, unikać uczucia wyczerpania oraz nie stosować zbyt rygorystycznych ograniczeń. Odpowiednia kaloryczność, w połączeniu z dostarczeniem niezbędnych makro- i mikroskładników, nie tylko wspiera proces redukcji, ale także sprzyja naszemu ogólnemu samopoczuciu.  

zupa od maczfit

To bardzo dobra wiadomość dla naszych czytelniczek. Jakie rekomenduje Pani 10 topowych, sezonowych produktów (owoców czy warzyw), które koniecznie powinniśmy wdrożyć do swojej diety bez szkody dla naszej figury?

Produkty sezonowe charakteryzują się największą ilość składników odżywczych, dlatego warto włączać je do swojego jadłospisu. Przykładowe jesienne produkty sezonowe to: dynia, burak, topinambur, marchew, natka pietruszki, kalafior, jarmuż, jabłka, gruszki oraz żurawina.

W sezonie jesiennym częściej mamy ochotę na słodkie przekąski, wieczorne podjadanie przy ulubionym serialu. Czy mogłaby Pani zasugerować kilka smacznych przegryzek, które nie przyniosą nam dodatkowych kilogramów?

Podczas odchudzania należy pamiętać o odpowiedniej kaloryczności naszego jadłospisu oraz o tym, że każda przekąska, napój czy dodatkowe danie to dodatkowe kalorie. Jeżeli zależy nam na redukcji masy ciała, pamiętajmy o włączeniu naszych przekąsek do kaloryczności naszego jadłospisu. Przekąski, które mogą być dobrym, zdrowym oraz ciekawym uzupełnieniem naszej diety to np. garść ulubionych orzechów, plasterki jabłka posypane cynamonem, plasterki gruszki oblane małą łyżeczką masła migdałowego, słupki marchewki czy kalarepy z hummusem, jogurt naturalny z łyżką domowej granoli, ciasteczka owsiane czy pieczone frytki z ulubionych warzyw, np. marchewki, selera i pietruszki z domowym dipem jogurtowo-czosnkowym.

Pamiętajmy, że nie ma przekąsek, które mają zero kalorii, a dieta redukcyjna to nie tylko ograniczenia i zakazy. Włączajmy do jadłospisu nasze ulubione smaki czy dania, pamiętając przy tym o odpowiedniej kaloryczności naszej diety. Warto również zaznaczyć, że osoby poszukujące zdrowych i zbilansowanych posiłków, które będą sprzyjać redukcji masy ciała, mogą skorzystać z gotowych rozwiązań. W ofercie Maczfit, między innymi w ramach diety Fit&Slim, która wspiera osoby chcące stracić zbędne kilogramy, znajdują się pyszne i zdrowe przekąski i desery. Jakie? Na przykład deser budyniowy z pieczonymi gruszkami i słonecznikiem w miodzie czy shake malinowo-bananowy na jogurcie, które są idealnymi propozycjami na podwieczorek.

Ostatnio bardzo dużo mówi się o tym, że nasza dieta ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie, czy faktycznie są takie potrawy i produkty, które zwalczają chandrę i poprawiają nastrój?

Produkty, które pomogą w poprawie nastroju, lepszym samopoczuciu, a także mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia depresji to np. kakao, czekolada, warzywa, owoce, ryby morskie, orzechy, nasiona oraz zielona herbata.

  • Kakao, ciemna czekolada à są źródłem przeciwutleniaczy, a także pobudzają produkcję endorfin
  • Owoce, przede wszystkim owoce jagodowe (jagody, borówka, malina, truskawka) à to bogate źródło przeciwutleniaczy i witaminy C, która pobudza wydzielanie endorfin
  • Tłuste ryby morskie (np. łosoś) à bogate w kwasy omega-3, działające przeciwzapalnie oraz przeciwutleniająco; zmniejszają ryzyko wystąpienia depresji i lęków
  • Orzechy, nasiona, pestki à zmniejszają ryzyko wystąpienia depresji a także poprawiają nastrój i samopoczucie
  • Zielona herbata à bogata w przeciwutleniacze, które wykazują pozytywne działanie na układ nerwowy

W okresie jesiennym unikamy owoców tropikalnych i egzotycznych i zastępujemy je naszymi rodzimymi lokalnymi produktami. Czy uważa Pani, że to właściwy kierunek?

Wyznaję zasadę jak najmniejszej ilości ograniczeń, jedzenia w zgodzie ze sobą oraz swoimi potrzebami, a także jak największej różnorodności w diecie. Wszystkie owoce są źródłem witamin oraz składników mineralnych. Jeżeli nie lubimy bardziej lokalnych produktów, a zdecydowanie bardziej preferujemy owoce tropikalne – to takie właśnie jedzmy.

Jakie są największe 3 błędy podczas odchudzania, które zauważyła Pani u swoich podopiecznych?

Pierwszy, niestety najczęściej spotykany, to zbyt niska kaloryczność diety oraz stosowanie diet restrykcyjnych, a czasem nawet głodówek. Stosowanie zbyt restrykcyjnych kalorycznie diet, poza tym, że najczęściej prowadzi do przerwania diety i zahamowania metabolizmu, przez co redukcja i tak nie zachodzi, to także może przynieść wiele negatywnych skutków zdrowotnych.

Drugi bardzo często spotykany błąd to stosowanie diet, tak zwanych modnych, niedostosowanych do naszych potrzeb żywieniowych. Czyli niespożywanie określonych produktów, np. nabiału czy glutenu, kiedy nie mamy na te produkty nietolerancji. Zbyt duże ograniczenia w diecie, bez zastępowania ich odpowiednimi zamiennikami, może prowadzić w niektórych przypadkach do negatywnych konsekwencji zdrowotnych lub do monotonii żywieniowej, która może zniechęcić nas całkowicie do stosowania diety.

Trzeci – wprowadzanie zakazów. Nieważne czy nasza dieta jest dietą redukcyjną, dietą na utrzymanie masy ciała czy na wzrost, wprowadzanie bezwzględnych zakazów spożywania np. ziemniaków, makaronu czy słodyczy najczęściej kończy się niepowodzeniem, bo myślimy i chcemy spożywać tylko te produkty, których „nie możemy”. Przez co rzucamy dietę. W każdej diecie jest miejsce na wszystkie produkty spożywcze, z zachowaniem umiaru, zdrowego rozsądku oraz bilansu kalorycznego, który sobie założyliśmy.

Niech naszym celem nie będzie jedynie krótkotrwała zmiana, ale trwała rewolucja w podejściu do żywienia i zdrowego stylu życia. Stawiajmy na zdrowe nawyki żywieniowe, które są zgodne z naszymi indywidualnymi potrzebami i preferencjami. Długofalowe sukcesy zdrowotne wynikają z systematyczności, umiaru oraz zrównoważonego podejścia do diety i aktywności fizycznej.

Warto również pamiętać, że sztuka dobrego życia obejmuje nie tylko aspekty fizyczne, ale także ducha i umysłu. Znalezienie równowagi pomiędzy aktywnością i odpoczynkiem, między zdrowym odżywianiem a przyjemnościami kulinarnymi oraz w obszarze praca – relacje społeczne – to klucz do harmonii i pełni życia. Starajmy się czerpać radość z małych przyjemności, doceniać chwile spokoju i dbać o własną równowagę psychiczną. Sztuka dobrego życia to także umiejętność celebracji sukcesów, nawet tych najmniejszych.

Zajmuje się Pani opracowywaniem diety pod kątem kaloryczności i zapewnienia odpowiednich składników odżywczych w firmie Maczfit. Jakiego rodzaju diety cieszą się teraz popularnością?

 Widzimy, że coraz większą popularnością cieszą się diety z wyborem menu oraz dopasowane do zróżnicowanych potrzeb żywieniowych. Na dużą uwagę zasługują też diety funkcjonalne, oparte o indywidualne potrzeby konsumentów – takie jak np. Keto IF. Jest to idealne rozwiązanie dla osób poszukujących rozwiązań dopasowanych do konkretnego celu zdrowotnego bądź żywieniowego. Cały czas klienci chętnie sięgają też po znaną i lubianą klasykę, która oferuje lubiane przez nich pozycje w nieco unowocześnionym wydaniu. Przykładem jest na przykład dieta Comfort lub – wspierająca w utrzymaniu właściwej masy lub jej redukcji – dieta Fit&Slim.

Czy osoby ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi mogą również liczyć na Państwa wsparcie?

W ofercie Maczfit jest aż 10 Gotowych diet oraz 3 Diety z Wyborem Menu. Gotowe Diety odpowiadają na większość potrzeb żywieniowych. Wśród nich możemy znaleźć dietę Diabetic & Low Sugar z daniami o obniżonym indeksie glikemicznym, dietę FODMAP, skierowaną do osób z zespołem jelita drażliwego, dietę Hypo Hashimoto, wspierającą pracę tarczycy, a także dietę No Lactose & Low Gluten dla osób ograniczających gluten oraz laktozę. Dodatkowo Maczfit oferuje też Dietę z Wyborem menu, w której klient sam wybiera swoje posiłki z zaproponowanych opcji.

Jak wygląda typowy jednodniowy jadłospis w diecie optymalnej?

 Przykładowe menu w diecie Fit&Slim wygląda następująco:

  • Śniadanie – Chlebek z orzechami laskowymi i rodzynkami, konfitura rabarbarowo-truskawkowa, ricotta z wiórkami kokosa i winogrona.
  • II śniadanie – Pasta z burakami i suszonymi pomidorami z kiełkami rzodkiewki, słupki kalarepy i żytnie krakersy.
  • Obiad – Burger wołowy w bułce z serem cheddar, pomidorem, ogórkami kiszonymi, sałatą, cebulką i ketchup z bazylią.
  • Podwieczorek – Mleczny shake tropikalny z mlekiem kokosowym, mango, marakują, bananem i pomarańczą.
  • Kolacja – Sałatka neapolitańska z makaronem, mozzarellą, cherry, cebulką, oliwkami, suszonymi pomidorami i pesto bazyliowe.

Wygląda to bardzo smakowicie, jednak ważne jest również wykonanie poszczególnych potraw. Czy w firmie zatrudniany jest wykwalifikowany personel z branży gastronomicznej? (Można podać kilka ciekawostek)

 Maczfit tworzy sztab w pełni wykwalifikowanych, doświadczonych i przeszkolonych specjalistów, w tym dietetyków, technologów żywności i kucharzy. Posiłki dostępne w ramach naszej oferty to między innymi efekt ich współpracy. Maczfit oferuje optymalnie zbilansowane dania bazując na doświadczeniu i solidnej wiedzy naszych specjalistów, a nie na chwilowych trendach i modach. Bardzo ważnym elementem poświadczającym niezwykłą jakość naszej oferty jest również to, że przygotowując posiłki korzystamy ze składników najwyższej jakości, pochodzących tylko od sprawdzonych dostawców.

Mieszkańcy jakich miast mogą korzystać z diety od Maczfit?

Maczfit dowozi swoją ofertę do blisko 3000 miejsc w Polsce. Na liście są największe polskie miasta, takie jak Warszawa, Łódź, Gdańsk czy Poznań, ale też średnie i mniejsze miejscowości. Jeżeli chcemy sprawdzić, czy oferta jest dostępna również w naszym mieście, wystarczy wejść na stronę: Gdzie dowozimy – Maczfit.

Dziękuję za rozmowę i życzę spełnienia wszystkich planów zawodowych i osobistych!

 

rozmawiała: Małgorzata Kopeć

 

O firmie Maczfit: Założony w 2015 roku Maczfit jest liderem cateringu dietetycznego w Polsce. Dostarcza pełnowartościowe i zbilansowane posiłki konsumentom do blisko 3000 lokalizacji na terenie całego kraju. Firma oferuje 10 gotowych diet, ale także 3 warianty Diet z Wyborem Menu, w ramach których klienci decydują się na 5 z nawet 40 dostępnych dziennie posiłków. Wśród profesjonalnych jadłospisów znajdziemy m.in. diety dla osób z chorobą Hashimoto, wegetarian, wegan, diabetyków oraz klientów nietolerujących laktozy. O oferowanej jakości marki świadczą liczne certyfikaty i nagrody m.in.: Zdrowa Marka Roku 2023, Super Marka 2023 czy Konsumencki Lider Jakości 2023. Więcej o działaniach marki na stronie www.maczfit.pl/ oraz blogu Maczfit https://www.maczfit.pl/blog/.