Dieta malucha

31 października 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

dziecko

Bardzo istotne są rośliny zielone zawierające witaminę B9 czyli kwas foliowy, niezbędny do wchłaniania żelaza. Z kolei rośliny strączkowe – zawierają źródło białka – budulec dla komórek i dodają energii, zawierają też błonnik doskonały na trawienie. Wszelkiego rodzaju kasze, ryż, płatki owsiane, pełnoziarniste pieczywo – to główne źródło energii. Mięso i ryby dostarczają odpowiednią ilość białka i energii, warto jednak postawić na mięso chude, ryby morskie i przygotowanie ich w folii aluminiowej lub na parze. Ryby morskie dodatkowo dostarczają dziecku niezbędnych kwasów tłuszczowych jak omega 3, które usprawniają pracę mózgu. Stosuj tłuszcze roślinne: olej rzepakowy, lniany, kukurydziany, oliwkę  z oliwek.  Kontrowersje wokół masła rozstrzygnęła konferencja w Barcelonie. Według nowych zaleceń w Unii Europejskiej dzieciom od ukończenia 2 roku życia należy coraz częściej podawać dobre margaryny, a nie jak zalecano wcześniej wyłacznie masło. Od 3 roku życia należy stopniowo eliminować z diety tłuszcze zwierzęce.

Podstawowe zasady żywienia:

– karm dziecko regularnie, jeśli jest głodne będzie dawało sygnały, ale z rozsądkiem, aby nie przekarmić i nie rozciągnąć żolądka. Pamiętaj: mleko matki jest mniej kaloryczne niż sztuczny pokarm.
– stały pokarm wprowadzaj stopniowo od 4 miesiąca życia – najpierw niech to będą delikatne smaki, potem bardziej wyraziste. Jeśli bowiem przyzwyczaisz dziecko do bardziej wyrazistego jedzenia, nie będzie miało ochoty na łagodna marchewkę, buraczka czy jabłko. Sól oraz cukier zastępuj miodem i ziołami.
– postaw na zdrowe kasze, warzywa i owoce, potem serwuj chude mięso  i ryby (pieczone lub gotowane na parze)
– roczne dziecko powinno jadać  5 posiłków dziennie, ale nie traktuj jedzenia jako swoisty „uspokajacz” bo je szybko przekarmisz

Dieta:

– 5 razy dziennie czyli podczas każdego posiłku warzywa i owoce: ogórek, pomidorek, rzodkiewka, jabłko, soczek

– zielone – szpinak, brokuły, ogórek sałata, brukselka, kapusta – wpływają świetnie na wzrok, wzmacniają naczynia krwionośne i pracę serca
– żółte i pomarańczowe – marchewka, kukurydza, papryka kabaczek – zwalczają infekcje i poprawiają koloryt skóry
– niebiesko – fioletowe – bakłażany, karczochy – ma działanie preciwmiażdżycowe
– białe – rzodkiew, czosnek, cebula, seler – wzmacnia odporność, zwalcza bakterie, wirusy.

tabela kaloryczna dla dzieci:

1-3 lat – 1300 kcal
4-6 lat – 1700 kcal
7-9 lat – 2100 kcal
10-12 lat – dziewczęta 2300 kcal, chłopcy 2600 kcal
13-15 lat – 2600 kcal, chłopcy 3000 kcal