Kondycja jelit ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Zdrowe jelita to nie tylko lepsze trawienie, ale także lepszy stan całego organizmu, a nawet naszej psychiki! Warto dbać o jelita, a zrobić to można w bardzo prosty sposób – stosując się do zasad zdrowej diety. Podpowiadamy, jakie to zasady oraz co jeszcze można zrobić, żeby zapewnić jelitom komfort.
Probiotyki – sprzymierzeńcy jelit
W jelitach zdrowego dorosłego człowieka jest ponad 100 trylionów bakterii, co daje około 2 kg mikroorganizmów! Wśród nich większość stanowią korzystne dla naszego zdrowia. Bardzo ważne jest, by były w dobrej kondycji i by ich liczba nadmiernie nie spadła. To dzięki nim sprawnie przebiegają procesy trawienia pokarmu, a jelita są sukcesywnie oczyszczane. Probiotyki to integralna i niezbędna część układu pokarmowego. Zdrowe jelita to zaś między innymi sprawniej funkcjonujący układ odpornościowy.
Jak dbać o florę bakteryjną jelit?
Probiotyki występują w produktach spożywczych, takich jak przetwory mleczne poddane fermentacji (zawierają one bakterie fermentacji mlekowej korzystne dla pracy jelit), kiszone warzywa (najpopularniejsze to kiszona kapusta i kiszone ogórki) oraz na przykład w zakwasie chlebowym. Jeśli chcemy, by nasze jelita były zdrowe i pracowały bez zarzutu, koniecznie włączmy te produkty do codziennej diety. Dobrze jest też zadbać o jej zróżnicowanie, to znaczy jeść różne produkty zawierające dobroczynne bakterie.
Oprócz tego powinniśmy dostarczać wraz z dietą prebiotyki, czyli węglowodany nierozkładane w przewodzie pokarmowym przez enzymy trawienne. Stanowią one pożywkę dla bakterii probiotycznych. Źródłem prebiotyków są warzywa: cykoria, cebula, czosnek, ziemniaki, pomidory, owoce oraz niektóre zboża i miód.