W starszym wieku w organizmie człowieka zachodzą spore procesy i zmiany. Niestety warto wziąć je pod uwagę i zmienić kilka rzeczy w swoim życiu. Jedną z nich jest dieta i prawidłowe odżywianie. Zobaczcie jakie produkty zalecane są dla osób starszych.
Lekkostrawnie
Lekkostrawne jedzenie jest bardzo ważne u osób starszych, ponieważ mają oni obniżoną wydolność narządów, osłabiony organizm i mniejszą aktywność fizyczną. Ponadto zmniejsza się u nich produkcja śliny i enzymów trawiennych, pojawiają się problemy trawienne, niestrawności i zaparcia. Metabolizm z kolei potrzebuje mniej energii do przyswajania tłuszczów, a organizm domaga się witamin i składników odżywczych.
Oto lista produktów, które są lekkostrawne, zdrowe i smaczne:
- białe pieczywo
- płatki owsiane
- kasza jaglana, manna i ryż
- jogurty, maślanki, zsiadłe mleko, chudy ser
- jajka na miękko
- ryby (dorsz, sandacz)
- warzywa i owoce
- tłuszcze – masło, oliwa i oleje roślinne tłoczone na zimno
- mięso – chude mięso (cielęcina, kurczak, indyk)
- napoje – woda mineralna niegazowana, kompot z owoców bez cukru, surowe soki
- przyprawy łagodne, tj. pietruszka, bazylia, lubczyk, rozmaryn, cynamon, zielony koper, majeranek, kminek, tymianek
Pamiętajcie, że wszelkie porady są ogólne. Jeżeli chcecie dostosować dietę do swoich indywidualnych potrzeb, najlepiej skonsultujcie się z lekarzem.
Posiłki lekkostrawne powinny wynosić 1700–2200 kcal u mężczyzn, w zależności od masy ciała (55–85 kg). U kobiet zapotrzebowanie dobowe na energię wynosi 1500–1900 kcal (45-75 kg).
Należy również uwzględnić kilka prostych zasad:
- jedzcie do 6 posiłków dziennie
- odstępy między posiłkami powinny wynosić 3-4 godziny
- unikajcie odgrzewania
- owoce oraz warzywa obierajcie ze skórki
- ostatnie jedzenie musi być na 3 godziny przed snem
- pijcie dużo wody
Unikajcie słodyczy, napojów słodzonych i gazowanych, alkoholu i przetworzonych produktów. Jedzenie nie może być przygotowane poprzez smażenie – wybierzcie duszenie, gotowanie na parze, czy pieczenie. Tłuszcze ograniczcie do maksymalnie kilku łyżek dziennie, aby uniknąć problemów z wątrobą.
Zmiany na lepsze
Nie da się ukryć, że wiek zawsze zobowiązuje nas do zmian. Po 80 roku życia zmieniają się potrzeby oraz możliwości organizmu. Poza wymienioną dietą warto zadbać o aktywność fizyczną. Drobne ćwiczenia, spacery, rower czy organizowane zajęcia. Niestety wiele osób zmaga się z problemem uzębienia. W efekcie rezygnują z wielu wartościowych produktów, bo zwyczajnie nie są w stanie ich pogryźć.
Warto więc udać się do dentysty i zadbać o swoje zęby. Jeżeli jednak, jest to z jakiś powodów nie możliwe, to zmieńcie konsystencję posiłków. Ważne, aby zawierały odpowiedną ilość kalorii i wartości odżywczych.
Nie bójcie się zmieniać złych nawyków żywieniowych. Nawet jeśli całe życie jedliście tłuste potrawy, to i tak nigdy nie jest za późno. Odpowiednia dieta i tryb życia z pewnością dodadzą Wam wigoru, siły i odejmą lat!
Witaminy i minerały
Kolejnym aspektem, o który warto zadbać w starszym wieku są witaminy i minerały. Znajdziecie je w naturalnej postaci w warzywach i owocach, więc warto często po nie sięgać. Najczęściej w organizmie brakuje witaminy D, C, E oraz B6 i B12. Najważniejsza zasada – nie sięgajcie po preparatyw postaci tabletkach, z wyjątkiem witaminy D i wapna(nie jesteśmy w stanie dostarczyć tak dużej ilości, w sposób naturalny).
U kobiet po menopauzie spada również zapotrzebowanie na żelazo. Często idzie to w parze z obniżeniem poziomy cynku, selenu i wapna. Wszelkie dodatkowe środki, witaminy,czy dietę konsultujcie z lekarzem lub dietetykiem. Warzywa i owoce spożywajcie w postaci surowej, gotowanej na parze lub rozdrabnianej. Zapewnią wam potas, wapń, magnez, witaminy i błonnik. Regularnie jedzone, opóźnią procesy starzenia się oraz zmniejszą ryzyko powstawania nowotworów.
zobacz również:
Dieta dla osób starszych – jadłospis i przepisy
Jak wspierać seniorów w dbaniu o odporność
Zdrowy sok z buraków |