Cukrzyca to choroba naszej cywilizacji, coraz częściej spotykana, wielokrotnie bagatelizowana. Wynika z zaburzeń przemiany materii, a istotą tej choroby jest zbyt małe lub całkowite zahamowanie wydzielania insuliny z komórek beta wysp trzustkowych. Skutkiem tego jest nieprawidłowa przemiana materii, jak również zaburzone wykorzystywanie węglowodanów przez chory organizm. Insulina daje możliwość wykorzystywania cukru w sposób prawidłowy, jeżeli nastąpi jej brak, bądź niedobór, komórki nie mają szansy na uzyskanie materiału energetycznego i budulcowego. Nie wykorzystają także właściwie glukozy, skutkiem czego wzrasta jej stężenie w krwi cukrzyka.
Tak naprawdę dieta osoby chorej na cukrzycę nie jest niczym niezwykłym. Zasady odżywiania w tym przypadku nie różnią się wcale od zasad, których powinni przestrzegać wszyscy. Jedzmy zdrowo i z rozsądkiem, myślmy o tym, co wkładamy do ust. Nie wymaga to wielkiej sztuki, nie trzeba gotować dla cukrzyka osobnych posiłków, zyskają na tym wszyscy członkowie rodziny. Dieta u osób chorych na cukrzycę sprowadza się do przestrzegania zasad racjonalnego odżywiania. Warto nad tym się zastanowić, jeżeli chcemy w miarę długo i w zdrowiu żyć. Najważniejsza w tym wszystkim jest wiedza, jak również regularne, codzienne stosowanie zaleceń.
Nasz codzienny posiłek powinien dostarczać nam składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia i energii, w zależności od naszego wieku, płci, aktywności fizycznej, stanu naszego zdrowia. Dieta powinna być odpowiednio dobrana, a nasz styl życia prawidłowy. Warto wspomnieć w tym miejscu o istocie wysiłku fizycznego, ruchu, jak też ograniczeniu tłuszczów i cukrów prostych. Warto spróbować zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe, postarać się, by posiłki były różnorodne, smaczne, kolorowe, „cieszące” kubki smakowe, ale i oko, lecz nade wszystko zdrowe. Wystrzegajmy się cukru, jedzmy owoce i warzywa, codziennie rośliny strączkowe, typu fasola, chleb razowy, produkty zbożowe, kasze, ser chudy i jogurty naturalne, mleko z obniżoną zawartością tłuszczu, kilka razy w tygodniu ryby, chudy drób, jaja, lecz raczej białko niż żółtko, niebywale rzadko natomiast mięso wieprzowe, wołowe, masło. Będziemy dzięki temu lepiej się czuć, a nasza sylwetka i zdrowie będą godne pozazdroszczenia, zaś nasze metody godne naśladowania i odwzorowania wśród wszystkich ludzi.