Dieta cukrzycowa latem: które owoce i warzywa powinniśmy wprowadzić do menu?
Lato to okres, w którym świeżych warzyw i soczystych owoców jest pod dostatkiem. Co jednak zrobić, jeśli zmagasz się z cukrzycą? Wbrew pozorom, wcale nie musisz rezygnować ze wszystkich wakacyjnych przysmaków. Klucz do sukcesu to zdrowo zbilansowana dieta cukrzycowa – taka, która pozwoli Ci utrzymać glikemię w ryzach, a jednocześnie nie narazi Cię na duże wyrzeczenia. Zobacz, które owoce i warzywa warto wprowadzić latem do menu.
Dieta cukrzycowa: co wolno, a co nie?
Potrzebna Ci jest dieta cukrzycowa? Jeśli tak, pamiętaj o kilku kluczowych zasadach, których warto przestrzegać. Pierwsza to właściwy balans między węglowodanami, białkami i tłuszczami. Druga – regularne spożywanie posiłków, najlepiej w 2-3-godzinnych odstępach. To pozwoli Ci zachować prawidłowy poziom glikemii i uniknąć gwałtownych skoków cukru. Ważne jest także to, aby zwrócić uwagę na indeks glikemiczny wybieranych składników – powinien być zawsze niski. Dlatego warto pożegnać m.in.:
- produkty przetworzone z białej mąki (bez względu na jej typ);
- słodycze;
- słodkie napoje – zarówno gazowane, jak i soki.
Spokojnie! To wcale nie oznacza, że musisz się narażać na tytaniczne wyrzeczenia. Wręcz przeciwnie! Dieta cukrzycowa:
- nie powoduje konieczności zmniejszenia ilości węglowodanów – zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, powinno z nich pochodzić ok. 45% energii w jadłospisie cukrzyka. Wystarczy wybrać te dobre – pochodzące np. z pełnoziarnistych produktów zbożowych;
- jest bogata w świeże warzywa – warto je włączać do każdego posiłku! W okresie letnim możesz je zarówno jeść na surowo, jak i np. lekko podgrillować czy ugotować na parze. Coś pysznego!;
- nie powoduje konieczności zupełnego wyeliminowania owoców – owszem, zaleca się ich ograniczenie, tak aby nie spożywać więcej niż 50 g fruktozy na dobę, ale to nie oznacza, że musisz z nich kompletnie rezygnować!;
- nie wymaga ograniczenia tłuszczów – warto przy tym sięgać po jego zdrowe i smaczne źródła, np. nasiona, pestki, oleje, oliwę z oliwek, orzechy, awokado, a także ryby.
Jak zatem widać, nawet jeśli zalecana jest Ci dieta cukrzycowa, przepisy na posiłki mogą być atrakcyjne i pozwolić Ci jeść nie tylko zdrowo, ale i pysznie!
Cukrzyca: co jeść latem? Jakie owoce i warzywa wybierać?
Po pierwsze i najważniejsze: stawiaj na świeże, sezonowe owoce i warzywa. To one są najbogatszym źródłem witamin i minerałów, a przy okazji zachwycają fenomenalnym smakiem. A jakie konkretnie produkty warto wybierać latem? Dobrze jest kierować się niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym.
Jeśli chodzi o warzywa, dobrze w diecie cukrzycowej (w ciąży oraz przy cukrzycy typu 1 i 2) sprawdzą się np.:
- awokado;
- brukselka;
- cukinia i bakłażan;
- cebula;
- fasolka szparagowa;
- kiszona kapusta;
- papryka;
- rzodkiewka;
- seler naciowy;
- oliwki;
W diecie cukrzycowej przygotuj z nich np. chrupiącą sałatkę albo zgrilluj lekko podczas wieczornego spotkania ze znajomymi. A co z owocami? Jak podpowiada ekspert z CentrumRespo.pl, w niewielkich ilościach, i najlepiej w pierwszej części dnia, możesz sobie pozwolić np. na czarne porzeczki, rabarbar (bez dodatku cukru!), maliny, truskawki, wiśnie, a także modele, brzoskwinie czy jabłka – szczególnie te prosto z drzewa lub krzaczka! Jedz je na surowo – solo albo, jeszcze lepiej, w towarzystwie siekanych migdałów czy orzechów. Tak powstanie zdrowa i bezpieczna przekąska.
A jeśli masz wątpliwości, jak włączyć letnie smakołyki do diety cukrzyka, skorzystaj np. ze wsparcia dietetyka online. Przygotowany z myślą o Twoich potrzebach plan żywieniowy da Ci pewność, że sięgasz po bezpieczne dla siebie produkty we właściwych proporcjach. Smacznego!