Dieta chorego dziecka

14 listopada 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Kiedy dziecko jest chore może gorzej jeść, ale można mu proponować rzeczy, które są zdrowe. Jeśli malec nie ma apetytu nie zmuszaj go do jedzenia, najważniejsze żeby dużo pił, by uzupełnić płyny utracone wyniku gorączki czy kataru.

Jeśli dziecko boli gardło przygotuj posiłki w formie półpłynnej. Do diety warto dodać produkty zawierające dużo węglowodanów, co wzmocni malucha. Mięso czerwone może być zbyt ciężkostrawne, więc ogranicz je do gotowanego lub duszonego mięsa białego. Jeśli dziecko ma temperaturę zrezygnuj z podawania mu produktów mlecznych, mają dużo wapnia, więc działają alkalizująco – sprawiają, że pH przewodu pokarmowego jest zasadowe. To utrudnia wchłanianie antybiotyku i kuracja może być nieskuteczna. Nie podawaj zatem dziecku kakao, twarożku, jogurtu, zup mlecznych bezpośrednio przed i do dwóch godzin po zażyciu antybiotyku.

Gdy maluch jest przeziębiony lub ma zaczerwienione gardło przyrządź dania półpłynne i raczej chłodne lub w temperaturze pokojowej. Gorące jedzenie, podobnie jak kwaśne, nasila ból. Zamiast gorącej zupy podaj więc chłodnik lub schłodzony koktajl mleczny – zimno łagodzi ból. Posiłki muszą być również łatwe do przełknięcia – kanapkę podaj więc bez skórki, sałatkę z tartych buraczków zamiast kiszonej kapusty. Na podwieczorek idealny jest zimny kisiel, galaretka, budyń.

Gdy dziecko ma biegunkę lub wymiotuje podawaj dziecku tylko pokarmy lekkostrawne i gotowane. Unikaj potraw tłustych i smażonych, w zawiesistych sosach. Wyeliminuj kwaśne zupy na ostrych wywarach mięsnych. Nie podawaj dziecku również soków owocowych i słodyczy.

Porcje posiłków powinny być małe, szalenie istotne jest także odpowiednie nawodnienie – podawaj dziecku dodatkowe napoje (co najmniej 60 ml. na godzinę w celu uzupełnienia płynów utraconych podczas biegunki). Nie zalecam odgazowanej coli, zdecydowanie lepiej podać słabą gorzką herbatę, przegotowaną letnią wodę lub napar z czarnej jagody. Możesz podawać delikatne pokarmy: rozgnieciony widelcem banan, kleik ryżowy, ziemniaki lub suche białe pieczywo, w zależności od tego co dziecko zwykle je. Dobry wybór stanowią także pokarmy bogate w białko, na przykład gotowane białe mięso z kurczaka.

Między posiłkami dobrze jest podać probiotyczny preparat z apteki.

Kiedy podawać leki?

Zalecenie „przed jedzeniem” oznacza, że lek zadziała optymalnie, jeśli zażyje się go 30–60 minut przed posiłkiem. „Podczas posiłku” – preparat należy zażyć do 5 minut po rozpoczęciu jedzenia. „Po jedzeniu” – lek należy przyjąć 30–60 minut po posiłku.

Pamiętaj, aby przy leczeniu antybiotykiem podawać produkty z kulturami bakterii. Pomogą w odbudowie zniszczonej przez antybiotyk flory bakteryjnej jelit. Nawet jeśli malec jada już produkty, które je zawierają (m.in. jogurt), podawaj preparaty z apteki, np. ProBacti, Lactoral, Lakcid i in.

Justyna Marszałkowska-Jakubik www.e-prolinea.pl