Dieta bezglutenowa – na czym polega i dla kogo jest przeznaczona?
W obecnych czasach dość modna zrobiła się dieta bezglutenowa. Jednak czy na pewno jest ona przeznaczona dla każdego? bCzy każdy powinien eliminować gluten z jadłospisu? Dowiesz się tego z artykułu.
Zacznijmy od początku… czym jest gluten? Gluten jest to mieszanka białek znajdujących się w ziarnach zbóż. Zaliczamy do nich:
- Gliadynę w pszenicy
- Hordeinę w jęczmieniu
- Sekalinę w życie
Odznacza się on dużą elastycznością, kleistością oraz sprężystością, co jest szczególnie pożądane w przemyśle piekarskim. Jest to wyznacznikiem właściwości wypiekowych mąki. Ma on też inne zastosowania w przemyśle spożywczym, np. jest wykorzystywany jako zagęstnik, czy aromat.
Czy wszyscy powinniśmy unikać glutenu?
Od pewnego czasu istnieje przekonanie, że gluten jest szkodliwy i każdy powinien eliminować go z diety. Stąd też bardzo popularna stała się dieta bezglutenowa. Jednak bez przeciwwskazań w postaci nietolerancji glutenu nie ma konieczności usuwania go z diety. Dlaczego?
Ograniczając spożywanie zbóż narażamy nasz organizm na niedobory witamin i składników mineralnych, które znajdziemy w zbożach. Są to m.in. potas, fosfor, witaminy z grupy B. Ograniczamy, również dostarczanie błonnika, który w dużej mierze pochodzi właśnie z produktów zbożowych.
Jest on jedynie niebezpieczny dla osób, których organizm nie toleruje glutenu. Powinni go unikać osoby chore na:
- Nietolerancję glutenu
- Celiakię
- Chorobę Dühringa
- Nieceliakalną nadwrażliwość na gluten
Dieta bezglutenowa – na czym polega?
Jak sama nazwa wskazuje dieta ta ogranicza, a nawet wyklucza spożywanie produktów zawierających gluten. Istotne jest czytanie etykiet, ponieważ zdarza się, że składnik ten jest dodany do produktu.
Dużym ułatwieniem jest oznaczanie produktów bezglutenowych w postaci obrazka przekreślonego kłosa, który jest międzynarodowym symbolem oznaczającym żywność pozbawioną glutenu. Stosuję się, również napisy „bez glutenu” lub „gluten free”.
Produkty dozwolone na diecie bezglutenowej to: kukurydza, ryż, gryka, proso, amarantus, komosa ryżowa, sorgo, płatki ryżowe i kukurydziane, skrobia kukurydziana, ziemniaczana i ryżowa, bezglutenowe pieczywo i makarony, mąka ziemniaczana, kasza gryczana, jaglana, kukurydziana, jaja, ryby i mięso, sery żółte, białe, jogurt naturalny, maślanka, kefir, śmietana, oleje roślinne, smalec, masło, świeże warzywa i owoce, ziemniaki, nasiona roślin strączkowych, kisiele, budynie, dżemy, syrop klonowy, naturalne kawy i herbaty, soki owocowe, wody smakowe, wino, piwo bezglutenowe, alkohol w postaci wódki, rumu, wiskey, zioła, zupy z warzyw bez doprawiania mąki, bezglutenowy proszek do pieczenia, soda oczyszczona, drożdże
Produkty niedozwolone: pszenica i wszystkie jej odmiany: orkisz, samopsza i płaskurka, jęczmień, żyto, zwykły owies (ze względu na możliwość zanieczyszczenia), mąki: pszenna, żytnia, jęczmienna, owsiana, płatki: pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, kasza manna, bulgur, kasza jęczmienna, müsli, kasza owsiana, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno-zbożowe, makaron pszenny, makaron żytni, bułka tarta, mięsa i ryby panierowane, napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, jogurty z dodatkiem płatków lub otrębów zbożowych, desery mleczne ze zbożowymi dodatkami, warzywa i owoce panierowane, zagęszczane mąką, słodycze z niedozwolonych mąk, kawa zbożowa, napoje owsiane, zwykłe piwo, zupy zaprawiane mąką, na zakwasie z mąki zawierającej gluten, zwykły proszek do pieczenia
Kilka propozycji na posiłki w diecie bezglutenowej:
Chleb bezglutenowy z niskim indeksem glikemicznym
Składniki:
- 350 g mąki gryczanej
- 350-390 g letniej wody
- 6 g suchych drożdży
- 15 g łusek babki jajowatej
- 1 łyżeczka erytrytolu
- 10 g oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 5 g soli
Przygotowanie:
W misce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać olej/oliwę, wodę i dokładnie wszystko wymieszać. Przykryć ciasto i odstawić na około 90 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wymieszać. Na stolnicę wysypać trochę mąki bezglutenowej np. gryczanej a następnie wyciągnąć ciasto. Delikatnie zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulkę, naciąć w kilku miejscach i włożyć do rękawa do pieczenia. Rękaw z dwóch stron zamknąć i ułożyć na blaszce. Włożyć do piekarnika i nastawić na 40 stopni i zostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Nie wyciągając chleba z piekarnika zmienić temperaturę na 220 stopni, góra-dół i piec około 30 minut. Na koniec wyciągnąć chleb z rękawa i zostawić w piekarniku, by odparował. Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec jeszcze kilka minut, aby chleb się zarumienił. Na koniec zostawić chleb w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Sałatka z tuńczykiem i awokado
Składniki:
- Kilka liści sałaty lodowej
- 50 -60 g tuńczyka
- ½ awokado
- 30 g sera feta
- 1 świeży ogórek gruntowy
- Kilka pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- koperek
Przygotowanie:
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Ułożyć na niej tuńczyka, ser, awokado i warzywa pokrojone na mniejsze części. Wszystko polać oliwą z oliwek i posypać koperkiem.
Bezglutenowe placki z serem riccota i owocami
Składniki na 12-15 placuszków:
- 250 g sera ricotta
- 30 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 60 g miękkiego lub roztopionego masła
- 65 g mąki ryżowej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1/3 łyżeczki sody
- Ulubione owoce np. truskawki, borówki
Przygotowanie:
W misce umieścić masło, serek ricotta i dokładnie wymieszać, dodać jajka, jogurt i ponownie wymieszać. Dodać wszystkie suche składniki i znów wymieszać. Rozgrzać patelnię przeznaczoną do smażenia bez tłuszczu. Nakładać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć kilka minut z każdej strony. Gotowe placki podawać z ulubionymi owocami.
opracowanie: dietetyk Magdalena Nowicka
www.instagram.com/mnowicka.dietetyk