Sonja Carlsson: „Dieta antycholesterolowa. 111 przepisów na potrawy zwalczające zły cholesterol”
W dzisiejszych czasach choroby układu krążenia znajdują siew czołówce listy chorób cywilizacyjnych i przyczyn śmierci mieszkańców Europy. Wysoki poziom cholesterolu sprzyja ich rozwojowi, więc warto poznać skuteczne sposoby na jego obniżenie dzięki zdrowej dla serca diecie. Prezentowany tu poradnik pomoże każdemu dostosować swoje menu tak, by łatwiej było osiągnąć cel – obniżenie poziomu cholesterolu. Znajdujemy tu zasady dietetyczne, które powinny być znane każdemu, kto chce zadbać o swoje zdrowie i uniknąć problemów z krążeniem. Są one oparte na wiedzy specjalistów, co gwarantuje bezpieczeństwo ich wdrażania w życie.
Treści zawarte w tym poradniku są podane w przystępny sposób, a więc nawet nie posiadając fachowej wiedzy medycznej, możemy korzystać z zawartych tu wskazówek i rozwiązać swoje problemy zdrowotne.
Autorka przekazuje tu najważniejsze informacje na temat cholesterolu i trójglicerydów, dzięki czemu możemy stwierdzić, czy nasze wyniki badań są już niepokojące. Przekonuje nas do zmiany stylu odżywiania, polegającej głównie na ograniczeniu zawartości tłuszczów zwierzęcych w naszej diecie. Ta zmiana nie tylko odbije się korzystnie na naszym zdrowiu, ale też pomoże zrzucić zbędne kilogramy.
W książce znajdujemy 111 przepisów, które są doskonałą propozycją dla całej rodziny, a więc nie trzeba ich przyrządzać oddzielnie. Dania te nie tracą na smaku i łatwo je przygotować.
To książka napisana przez dietetyczkę – ekspertkę w dziedzinie zdrowego żywienia, która kładzie nacisk na szczególną wartość produktów naturalnych. Omawia procesy metaboliczne związane z produkcją cholesterolu przez wątrobę. Zaznacza różnicę między dobrym i złym cholesterolem i ich wpływem na nasze zdrowie. Za powstawanie złogów miażdżycowych odpowiada właśnie ten zły cholesterol. Biorąc pod uwagę ryzyko zawału serca, jakie ze sobą niesie, warto poznać cenne rady, które pomogą go uniknąć. Autorka radzi także, by regularnie badać się i dbać o aktywność fizyczną. Poleca takie produkty, jak płatki owsiane, czosnek czy czerwone wino, jako mające korzystny wpływ na serce. Prezentuje przykładowy jadłospis dla osób jedzących mięso oraz dla wegetarian. Przepisy są przejrzyście zredagowane i opatrzone pobudzającymi apetyt zdjęciami potraw najlepszych na śniadanie, obiad i kolację, a także napojów i deserów. Kilka z nich już wypróbowałam i jestem pozytywnie zaskoczona, że zdrowe dania mogą być też pyszne i kolorowe. Zachęcam do zapoznania się z nimi, by i Wasze życie było zdrowsze!
Aldona
Książkę poleca Wydawnictwo Esprit – można kupić ją TUTAJ
Dziękujemy Wydawnictwu za udostępnienie egzemplarza recenzyjnego –
Redakcja