Deser z  makaronem makowym i orzechami

11 kwietnia 2013, dodał: Garretka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Makaron z makiem:

ok. 1 szkl. mąki pszennej

1 jajko

2-3 łyżki maku

odrobina wody

Dodatki:

kandyzowana skórka pomarańczowa – 1 łyżka

orzechy włoskie – 3 łyżki

rodzynki – 2 łyżki

dżem wiśniowy – ok. 6 łyżek (lub wg uznania)

 Przygotowanie:

Z podanych powyżej składników zagnieść ciasto na makaron. W miarę potrzeby można dodać odrobinę wody – ciasto powinno być twarde. Rozwałkować je cienko i pociąć na paski o szerokości ok. 1,5 – 2 cm. Z pasków wyciąć trójkąciki i pozostawić je do podsuszenia, po czym ugotować.

Do odcedzonego makaronu dodać umyte rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, dżem wiśniowy i podprażone wcześniej (np. na suchej patelni) orzechy włoskie. Wymieszać. Podawać na gorąco lub na zimno.

1mak