Deser serowo-owocowy
Artykuł zewnętrzny
- 20 dag gęstego serka naturalnego
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 16 g cukru waniliowego
- 1 średni banan
- po ok.15 kulek winogrona zielonego i czerwonego
- 1 owoc kiwi
- 1 gruszka konferencja (lub inna)
- 2 łyżki syropu z ananasa
- 1/2 owoców ananasa z puszki
- sok z 1/3 cytryny
- 5 rurek waflowych
- 5 dużych garści kulek zbożowych czekoladowych (np.Nesquik)
Opis przygotowania
Serek wymieszać z jogurtem, syropem z ananasa i cukrem waniliowym.
Do pięciu pucharków lub szklaneczek nałożyć po 2 łyżeczki na spód. Do każdej porcji wsypać po dużej garści kuleczek czekoladowych. Rozłożyć resztę masy serowo – jogurtowej.
Banana i gruszkę pokroić w ćwierćplastry. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Winogrona przekrawać na połówki, ananas osączyć z syropu. Kiwi obrać, odłożyć 5 plastrów, resztę pokroić w kostkę.
Wymieszać owoce, nałożyć na wierzch każdego deseru porcję sałatki owocowej. Przybrać plastrem kiwi i rurką waflową. Schłodzić ok. 10 minut.