Deser serowo–truskawkowy
Biszkopt:
szklanka mąki,
1/3 szklanki cukru,
4 jajka.
Masa serowa:
30 dag chudego białego sera,
1 homogenizowany serek waniliowy,
1 homogenizowany serek naturalny,
1 budyń waniliowy,
300 g mleka,
2 łyżki cukru.
Mus truskawkowy:
pół kg truskawek,
2 łyżki cukru.
Jak przyrządzić?
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę i zmiksować.
Ciasto przelać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut.
Budyń ugotować z mlekiem i łyżką cukru, wystudzić.
Wszystkie serki zmiksować i połączyć z budyniem.
Truskawki zmiksować z cukrem, kilka zostawić do dekoracji.
Wystudzony biszkopt pokroić w grubą kostkę.
Szklane pucharki wyłożyć biszkoptową kostką, na to warstwa budyniowo-serowa, a na wierzchu mus truskawkowy.
Udekorować całymi truskawkami i listkami mięty.
Jak podawać?
Przed podaniem schłodzić w lodówce.