Ten letni deser na upalne dni zasmakował mi szczególnie podczas mojej wycieczki do Grecji. Jest banalnie prosty, a jak wiadomo siła tkwi właśnie w prostocie. Pyszny kremowy zimny jogurt połączony z płynnym miodem i świeżymi orzeszkami doskonale orzeźwia i zaspokaja pragnienie na coś słodkiego. W swojej kuchni nieco go urozmaiciłam, dodając do deseeru kawałki owoców, najczęściej sięgam po jabłko i ananasa, które to owoce znane są ze swoich właściwości wspierających metabolizm.
Jogurty zawierają żywe kultury bakterii, które w znacznym stopniu usprawnią proces trawienia i przyspieszą przemianę materii. Dzięki zawartości jogurtu w diecie, nasze menu jest bogate w witaminy z grupy A, B1, B2 oraz niacynę, które wzmacniają układ nerwowy i odpornościowy. Ponadto znaleźć w nim można także wapń i fosfor – czyli budulce zębów i kości oraz łatwo przyswajalne białko, budulec naszych komórek, a także jest odpowiedzialne za wytwarzanie w naszym organizmie hormonów i enzymów.
Z czego składa się letni deser na bazie jogurtu
Do sporządzenia tego deseru wykorzystuję grecki kremowy jogurt, przygotowuję też klasyczny miód lipowy lub wielokwiatowy i orzechy. Moimi ulubionymi są orzechy włoskie, laskowe i nerkowce. Orzechy są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, witaminy E, białka oraz różnego rodzaju składników odżywczych m.in. fosforu, magnez, żelazo, wapń, potas, cynk czy też sodu. Oczywiście ich skład zależy od rodzajów orzechów. Szczególnie cenię sobie w tym deserze orzechy nerkowca, które to charakteryzują się wysoką zawartością nienasyconych tłuszczów i węglowodanów. Są one również cennym źródłem żelaza, potasu i fosforu, a także białka, które jest szczególnie wskazane dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Oprócz tego nerkowce dostarczają organizmowi duże zapasy błonnika, który jest kluczowym elementem zdrowej przemiany materii.
Do jogurtu warto jest też dodać szczyptę cynamonu cejlońskiego, który przyspiesza przemianę materii, oczyszcza organizm, reguluje pracę nerek. Posiada również właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że działa wspomagająco przy zwalczaniu wolnych rodników oraz opóźnia proces starzenia się organizmu.
Ten deser nie obejdzie się bez odrobiny gęstego słodkiego miodu. Z badań naukowych wynika, że miód stosowany jest chętnie w niewydolności serca, miażdżycy tętnic, chorobie niedokrwiennej serca, nadciśnieniu tętniczym i innych schorzeniach sercowo-naczyniowych.
Jak przygotować deser na bazie jogurtu z miodem i orzechami:
duże opakowanie jogurtu greckiego
łyżka miodu
garść ulubionych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowca, macadamia, pistacje itp.)
opcjonalnie: pokrojone jabłko, ananas lub inny sezonowy owoc
Do miseczki wlej schłodzony jogurt, zalej miodem i posyp orzeszkami i owocami. W dwie minuty masz pyszne kremowy deser, którym możesz się raczyć nawet w porze wieczornej. Jest to znacznie lepszy wybór ze względu na niską zawartość kalorii a niżeli ciasto, torcik, pączek czy lody.