Deser piankowy z owocami
lekka pianka z owocową niespodzianką
składniki:
sposób przygotowania:
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. gorącej wody, odstawić do ostudzenia. Owoce skropić sokiem z cytryny i oprószyć cukrem w.g uznania – ilość zależy od tego jak słodkie są same owoce. Zimne mleko ubijać mikserem aż porządnie się spieni. Cały czas miksując dodawać tężejącą, ale jeszcze płynną galaretkę i miksować aż masa będzie puszysta jak pianka. W szklaneczkach albo pucharkach układać warstwami po 2 łyżki pianki – 2 łyżki owoców – znowu 2 łyżki pianki – i znowu owoce, ale inny rodzaj – aż do wyczerpania składników. Napełnione naczynia odstawić do lodówki aby pianka stężała. Przed podaniem przybrać świeżymi albo kandyzowanymi owocami, albo pokruszonymi bezami…Pokruszonymi bezami można także przesypywać warstwy owoców.