Deser lodowy śmietankowo – wiśniowy
Artykuł zewnętrzny
pół litra mleka
6 żółtek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka śmietanki kremówki
1 galaretka wiśniowa
Zagotować mleko. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, jak się już ubiją to małym strumieniem wlewać do nich ciepłe mleko. Ubijać do momentu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i nadal ucierać, aż do ostygnięcia. Śmietankę ubić i dodać do ubitych żółtek. Podzielić na 2 części, do jednej dodać ½ szklanki galaretki wiśniowej a drugą zostawić. Przełożyć do maszynki do
lodów lub innego naczynia, włożyć do zamrażalki (pamiętać o mieszaniu co
kilkanaście minut, aby lody były puszyste)
Wyłożyć do miseczek, wiśniową wycisnąć szprycą do masy.